fallback

Цената на Брента е със 7% под върховите нива за годината

Инвеститорите приковават вниманието си върху референдума във Великобритания и данните за търсенето и предлагането на петрол във вторник и сряда

15:05 | 20.06.16 г.

Цената на петролните фючърси се покачи в петък за първи път от седем сесии, изтласкайки се от 4-седмичното дъно на фона на слабия долар и подобряващите се нагласи за бъдещето на Великобритания в ЕС, посочва Investing.com.

Доларът падна с 0,5% в петък, отстъпвайки от двуседмичния връх, достигнат ден по-рано.

На лондонската борса ICE Futures Exchange фючърсите върху Брента с доставка през август поскъпнаха с 1,98 долара, или 4,2%, до 49,17 долара за барел в края на търговската сесия в петък. Ден по-рано цените на европейския бенчмарков сорт паднаха до 46,94 долара за барел, което е най-ниското ниво от 12 май.

Въпреки покачванията в петък, търгуваните в Лондон фючърси върху сорта Брент поевтиняха с 2,71% през седмицата, тъй като глобалните опасения за потенциален Brexit влияеха на апетита към рискови активи.

Вотът за бъдещето на Великобритания в ЕС може да потопи Европа отново в рецесия, оказвайки натиск върху световната икономика и подкопавайки перспективите за търсенето на петрол.

Цената на фючърсите върху сорта Брент е с почти 7% под върховите нива за 2016 г. от 52,86 долара за барел, постигнати по-рано този месец.

На борсата New York Mercantile Exchange американският лек суров петрол с доставка през юли поскъпна с 3,83%, като приключи седмицата на ниво от 47,98 долара за барел. По-рано цените паднаха до 45,83 долара за барел, най-ниските нива от 13 май. 

През седмицата търгуваните в Ню Йорк петролни фючърси поевтиняха с 2,22%. Компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes обяви в петък, че през миналата седмица нефтените платформи в САЩ са се увеличили с девет до 337, трети пореден седмичен ръст.

Цената на американския лек суров петрол пада с почти 8%, откакто на 9 юни достигна най-високото си ниво от началото на годината от 52 долара за барел. Въпреки последните спадове в цената петролът е с 80% по-скъп в сравнение с февруарските стойности, когато цената на черното злато се срина до 13-годишно дъно от 26,05 долара за барел.

В първия ден на новата седмица цената на петрола се вдигна, подпомогната от слабия долар и понижените очаквания за излизането на Великобритания от ЕС, посочва WBPOnline.

Фючърсите на американския лек суров петрол скочиха с 1,56% до 48,73 долара за барел, докато тези върху сорта Брент поскъпнаха с 1,83% до 50,07 долара за барел.

През седмицата пазарните участници ще бъдат съсредоточени върху дългоочаквания референдум за бъдещето на Великобритания в ЕС. Инвеститорите ще обърнат внимание и на данни от САЩ за търсенето и предлагането, които ще бъдат изнесени във вторник и сряда. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:30 | 18.08.22 г.
fallback