fallback

Иран изнася в Европа по 600 хил. барела петрол на ден

Държавната петролна компания се съсредоточава в доставки за крайни потребители, а не за търговци и посредници

10:13 | 14.05.16 г.

Иран изнася по 600 хил. барела петрол на ден в държавите от Европа, съобщава руската информационна агенция ТАСС, като се позовава на коментари на иранския зам.-министър на енергетиката и директор на National Iranian Oil Co. Рокнедин Джавади.

Главното направление на петрола, добиван в Иран, обаче е Азия.

"Основната стратегия на Иран по продажбата на суров петрол след санкциите е да се подписват договори за доставка с крайните потребители на продукта", казва той и допълва, че приоритет на този етап са собствениците на нефтопреработвателни предприятия.

Държавната петролна компания на Иран се стреми да избягва договори с брокери, посредници и дистрибуционни компании, категоричен е Джавади.

На този етап Иран продава петрол на ограничен брой компании, сред които руската "Лукойл", испанската Cepsa, италианската Saras и гръцката Hellenic Petroleum. 

В близките месеци обаче предстои да бъдат сключени още договори, уверен е зам.-министърът на енергетиката на страната. Той поясни, че се водят преговори за доставка с BP и италианската Eni.

Иран беше причината страните, производителки на петрол, да не успеят да намерят решение за замразяване на добивите на суровина по време на среща в Доха. Техеран дори не се присъедини към разговорите с мотива, че през годините на санкции страната е ограничавала достатъчно своя добив. Идеята на страните от ОПЕК, а и извън картела, беше да не се повишава добивът на петрол, за да се запазят цените на суровината. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:15 | 13.09.22 г.
fallback