IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

50 е новото магическо число в петролната индустрия

Компаниите в сектора имат надежди за стабилизиране на пазара, когато цените на суровината достигнат 50 долара за барел

13:40 | 27.04.16 г. 28
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Новото магическо число в петролната индустрия е 50.

Петролният гигант BP, операторът на нефтени платформи Nabors Industries и компанията за проучвания Pioneer Natural Resources заявиха през последните 24 часа, че цени над 50 долара за барел биха окуражили повече сондажи или биха осигурили необходимия стимул за вливане на средства. С нива на петрола около 45 долара за барел индустрията, която съкращаваше разходи, за да остане конкурентна, е готова за знаци за стабилност, пише Bloomberg.

Средна цена от 53 долара за барел би означавала, че 50-те най-големи публични компании в сектора ще престанат да губят пари, изчисляват от консултантската компания Wood Mackenzie.

Nabors Industries, която има най-много наземни нефтени платформи в света, заяви, че вече говори с няколко големи клиента за планове да увеличава работата през второто полугодие, ако цените се повишат устойчиво над 50 долара за барел. 

Не става въпрос само да се достигнат 50 долара“, казва Фрейзър Маккей, вицепрезидент за корпоративни анализи в Wood Mackenzie в Хюстън. „Говорим за достигане на 50-те долара, поддържане на това ниво и схващането, че в бъдеще цените ще се задържат над тази граница, преди да се санкционират проекти, които са икономични при 50 долара за барел“, допълва той.

Глобалната петролна индустрия съкрати разходи на стойност над 100 милиарда долара миналата година и е изправена пред допълнителни съкращения, за да оцелее през периода, който Schlumberger, компания за услуги в нефтената индустрия, определя като най-лошата финансова криза в сектора. Само в Северна Америка тази година се очаква разходите да се понижат два пъти в сравнение с 2015 г.

Bloomberg припомня, че цените на суровината се възстановиха от 12-годишното дъно, достигнато през февруари.

Британският петролен гигант BP заяви, че при цена между 50 и 55 долара за барел би могъл да балансира приходите, от една страна, и капиталовите разходи и плащанията към акционерите, от друга.

Pioneer Natural Resources очаква да увеличи платформите за хоризонтален сондаж с 10 броя, когато цената достигне 50 долара и когато перспективите за търсенето и предлагането са позитивни.

За всяко повишение с 5 долара над основната цена от 37 долара за барел Continental Resources добавя към приходите около 200 милиона долара. Когато цената достигне 52 долара за барел, компанията за проучвания, базирана в Оклахома, вероятно ще се замисли за добавяне на повече платформи.

И все пак дори говоренето за увеличаване на работата връща болезнените спомени за миналогодишния опит за подновяване на активността прекалено бързо.

Кога точно цените на петрола ще достигнат това ниво и колко дълго те трябва да се задържат на него е въпрос, на който никой не може да отговори със сигурност. Според Nabors активността ще започна да се ускорява в средата на третото тримесечие или през последните три месеца на годината. Continental смята, че пазарът ще се доближи до баланс в края на годината и ще е в пълно равновесие или търсенето ще надвишава предлагането през 2017 г.

Още новини и анализи за петроления пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 6 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
Да, виждал съм и на други места тези чартове - така е. Но аз коментирах изказване на един не кой да е от чужда верига бензиностанции, което направи през 2014 г. - с него обясняваше, че не могат да намаляват цените на горивата, защото с тях компенсират "свитите продажби, на места стигащи до 30-40% от нивата до преди кризата". За България ставаше дума. И едва ли от 2014 са рипнали двойно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
именно и за акумулатора и за всичко останало, купили си били 10 човека в ЕС Тесла S и вече край на батерии сме .... къде ве батко тя е 100К бона в евра ?!? Колко средни европееца имат свободна кешовица да ги треснат у масата тея 100 бона искам да си вдигнат ръцете .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
Те уравнението ще то решат рано или късно, но от този хипотетичен светъл момент в бъдещето до фактическата подмяна на световния парк от ДВГ има поне още четвърт век... И само една корекция - до тогава петролът няма да е алтернатива, а основен, незаменим, неотменим и насъщен енергиен източник. Тук изобщо не коментираме огромните количества нефт и газ, които се ползват като суровина за индустрията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 1
Graf
преди 8 години
Може, но трябва да решат уравнението с акумулатора. Докато не го решат, ще трябва да разчитат на петрола като алтернатива.Литият е скъп метал, иска енергия за да се добие... Същото е и със силиция за фотоволтаиците, щото не става директно с пясък.Скептик съм за тази революция, а не всеки може да извади пари за Тесла. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 8 години
Да, но тук разни люсиенчовци и моторетки викат, че до 10 години човечеството ще се е отървало от изкопаемите горива, демек - сондите изчезват, щото вече не са нужни. Щели сме да движим нарастващата световна икономика с ВЕИ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
абе къде се свило бе бат Мави де го това животно ?!? Консумацията не е паднала с 50% колко падна цената да го *** ?!? Мани го тоя панинарина той само бръщолеви щуротийGlobal Petroleum and Other Liquidshttps://***.eia.gov/forecasts/steo/report/global_oil.cfm2014 / 2015 / 2016 / 2017Total World Production 93.30 95.76 96.27 96.61Total World Consumption 92.37 93.70 94.86 96.19 https://***.iea.org/oilmarketreport/omrpublic/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 4
Graf
преди 8 години
Има една компанийка, щатска, която следи колко сонди бачкат и помпят масло. В световен мащаб, щото е голям доставчик на сонди и аксесоари.Последните данни на Baker Hughes показват, че за една година в САЩ сондите от 931 са се свлекли до 431, в Канада от 80 на 40, а в света спадът на помпащите нефт съоръжения е с 30%.Средната цена при която започва спадът на добивните съоръжения е 65$ за барел.Значи, идеята да получаваме петрол под 50$ е симпатична, но нереалистична.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 8 години
Което вероятно самите американци няма да допуснат, защото освен шистовите им забавления и техните транснационални петролни монстъри, които добиват по цял свят, но нали се сещате какво се случва с американските банки, които обслужват паричните потоци на най-печелившия до скоро сегмент на световната икономика и респективно - намаляването и заплахата от пресъхване на тези потоци, какви перспективи за съдбата на тези банки - златното яйце на господарите на света - се очертават?Иначе си пишете, даже слагайте плюсове на No. 3 - Авторът е изтъкнат познавач на енергийните теми...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
да си я гледал мойта прогноза кат беше на 29$ .... :)) Но ето щом ти се интересуваш ше ти кажа :)) Според техниката на графиката трябва да има още едно последно надолу до там където беше и после не само петрола, а всички суровини ще ходят бая нагоре ти се преценяваш дали ше инвестираш в възобновями щуротийки или ше инвестираш в петрол. Аз не ви давам наклон на фикуса кво да прайте, това мисля аз и това правя аз всичко останало си е ваша работа ..... :)) Ааайде и ако случайно така стане и вземеш та удариш 6ца от тотото да не забрайш да черпиш една мешана скара .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 8 години
Светът е претъпкан с петрол не, защото се добива много повече от преди, а защото се употребява много по-малко от преди. А потреблението намалява не, защото светът е станал много по-умен и технологичен, а защото световната икономика се свива като сюнгер на слънце, а с нея и нуждата от петрол.Един мой познат, сравнително дребен играч в бранша, до преди 5-6 год. вкарваше по 20-30 контейнера китайско карго месечно, а сега по 3-4. Нали се сещаш това какво означава? Или ти е трудно? Ще ти дам жокер с две думички - "Китай" и "пластмаси"...В българия я има 200-300 ел. автомобила в движение, я няма, но оборотите на Шел и ОМВ по бензиностанциите е на 40% от това през 2008 г. Това да ти говори нещо?Когато (и ако) брейнстормърите като теб, които управляват, измислят начин да подкарат икономиката пак както през 2008 г., и цените на петрола ще се върнат на $80-100... Но по-вероятно е ниските цени да убият инвестициите в отрасъла и след 4-5 години светът да се изправи пред недостиг на суров петрол
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още