fallback

Петролът се насочва към стабилен седмичен ръст

Американският лек суров петрол и Брентът поскъпват в петък

09:51 | 22.04.16 г.

Петролът поскъпва в петък и се насочва към стабилен седмичен ръст въпреки редица мечи фактори, съобщи WBPonline.

Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се повишават с 1,44% до 43,80 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент поскъпва с 1,35% до 45,13 долара за барел към 9:30 часа българско време.

И двата сорта финишираха на червено в четвъртък, като се смъкнаха от най-високите си нива от пет месеца на фона на поскъпващ долар и нарастващи опасения за свръхпредлагането. 

Пренасищането може да се влоши още повече през идните месеци, тъй като и Русия, и Иран заявиха готовност да увеличат още повече добива. Освен това производството в Кувейт е напълно подновено, след като тридневната стачка приключи.

Саудитска Арабия и Либия също заплашват, че могат рязко да увеличат добива.

Компанията за пазарни проучвания Genscape заяви, че резервите в хранилището Кушинг, Оклахома – разпределителен центъра за WTI – нарастват с над 840 хил. барела през четирите дни до 19 април.

В сряда Администрацията за енергийна информация обяви, че запасите в САЩ през миналата седмица се увеличават с 2,08 милиона барела, което е по-малко от прогнозираните 2,3 милиона барела. Добивът в САЩ се понижава до 8,95 милиона барела дневно през този период, което е шести пореден седмичен спад.

Френската инвестиционна банка прогнозира, че добивът в САЩ ще се понижи с 500 – 600 хил. барела дневно тази година и с още 500 хил. следващата.

По-късно днес инвеститорите очаква данните на компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes за броя на нефтените платформи.

Още новинии анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:10 | 12.09.22 г.
fallback