fallback

Петролът поевтинява въпреки по-слабия от очакваното ръст на резервите в САЩ

Добивът в страната пада до 9,02 милиона барела дневно, което е най-ниското ниво от ноември 2014 г.

10:02 | 31.03.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Петролът поевтинява в четвъртък и прекрати подема, записан през предишната сесия. Очакванията, че пренасищането на пазара скоро няма да бъде преодоляно, както и поскъпващият долар, влошиха нагласите, посочва WBPonline.

Към 9:30 часа българско време американският лек суров петрол WTI се търгува с 1,23% понижение до 37,85 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент поевтинява с 1% до 39,65 долара за барел. 

В сряда американската Администрация за енергийна информация обяви ръст на петролните резерви в размер на 2,3 милиона барела през седмицата до 25 март, което е по-малко от очакванията. Добивът в САЩ пада до 9,02 милиона барела дневно, което е най-ниското ниво от ноември 2014 г. насам и с 2% по-ниско от това в началото на годината. Резервите от бензин се понижават с 2,51 милиона барела през миналата седмица, което е повече от прогнозирания спад от 2,23 милиона барела.

Отделен доклад показва, че добивът в ОПЕК достига 32,47 милиона барела дневно през март, което е над обема от февруари (23,37 милиона барела).

Поскъпващият долар също натежа на цената на петрола, тъй като по-силната валута прави суровините, деноминирани в долари, по-скъпи за притежателите на други валути. WBPonline посочва, че в сряда доларът се е търгувал с понижения и това е допринесло за поскъпването на петрола.

Предстоящите макроикономически новини в САЩ ще се следят много внимателно, тъй като може да повлияят на динамиката при долара. В петък се очакват правителствените данни за заетостта в САЩ, които се следят от Федералния резерв.

Трейдърите следят и коментарите от страна на представители на ОПЕК преди срещата им в Катар на 17 април, когато ще се обсъжда евентуално замразяване на добива на януарските нива.

Още новини и анализи за цената на петрола четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:45 | 06.09.22 г.
fallback