fallback

Цените на петрола отново тръгнаха надолу

Брентът обаче успя да се задържи на ниво от над 40 долара, достигнато в понеделник

10:11 | 08.03.16 г. 4

Цените на петрола се понижиха във вторник заради слабите търговски данни от Китай. Брентът обаче все пак остана на ниво от над 40 долара за барел, след като в понеделник скочи до най-високите си стойности за 2016 г. Междувременно производителите планират разговори за подкрепа на пазара, а инвеститорите отворят нови бичи облози, съобщава Ройтерс.

Фючърсите на международния бенчмарк Брент успяха да се задържат над 40 долара за барел във вторник, достигайки ниво от 40,40 долара към 10:00 ч. българско време. В понеделник договорите отчетоха повишение от над 5,5% по време на търговията и ръст от 49% спрямо дъното си за 2016 г. от 20 януари.

Фючърсите на американския лек суров петрол са на ниво от 37,47 долара за барел, което е с 43 цента по-ниско от последната им цена, но с почти 45% над минимума им за годината, отбелязан на 11 февруари.

От гледна точка на търсенето вносът на суров петрол в Китай е скочил с 19,1% между януари и февруари до 31,80 млн. тона (около 8 млн. барела на ден), въпреки че като цяло данните за суровините и търговията, представени във вторник, остават слаби.

„По-високото търсене на независими рафинерии и по-силните маржове на рафиниране, насърчили по-висока производителност, са допринесли за по-високия внос. Спадът на местното производство на суров петрол също оказва подкрепа“, казва Вирендра Чохан от Energy Aspects в Сингапур.

Въпреки силното търсене на петрол въпросите около устойчивостта на нарастващото потребление натежа на пазарите. Икономическото забавяне на Китай е довело до спад и на цялостния износ с една четвърт през февруари, като това е най-лошият му срив от 2009 г. насам.

Продажбите на автомобили в Китай, ключов двигател на търсенето на горива, през февруари са се понижили с 3,7% на годишна база до 1,37 млн. броя, показаха данни на китайската асоциация за пътнически автомобили във вторник.

След стабилния ръст от края на февруари в резултат на понижаващия се брой на американските кладенци, петролните пазари се засилиха допълнително миналия петък, след като руският енергиен министър заяви, че между 20 март и 1 април може да има среща за замразяване на добива между ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол) и страните извън картела.

Късно в понеделник южноамериканските производители заявиха, че ще се срещнат, за да обсъдят действия в подкрепа на цените.

Гари Рос, изпълнителен председател на нюйоркската консултантска къща PIRA, казва, че петролът ще се възстанови до 50 долара за барел до края на годината.

„ОПЕК иска 50 долара, това ще стане новата опора на глобалните цени на петрола“, каза Рос.

В очакване на по-високи цени на петрола трейдърите започнаха да намаляват късите си позиции, от които биха спечелили при по-ниски цени, заемайки нови дълги позиции, чиято печалба зависи от по-високи цени.

И все пак базираната в Сингапур Phillips Futures предупреди за раздуто рали на цените.

„Основната промяна в основите идва от намаляващия добив на суров петрол в САЩ. Освен тази промяна не виждаме други по отношение на предлагането, като останалите фактори включват основно разговори, а не конкретни движения“, казва брокерската къща.

„Тези разговори включват срещата на основните производители за договаряне на замразяване на производството. Предвид текущия проблем със свръхзасищането обаче замразяване едва ли ще бъде достатъчно“.

Още за пазарите на суровини можете да разберете от видеото на Bloomberg

Всичко за цената на петрола следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:30 | 06.09.22 г.
fallback