fallback

Цените на петрола продължават възхода си

Затягащото се предлагане и подобряващите се глобални перспективи засилват надеждите за възстановяване на пазара

09:37 | 07.03.16 г.
Автор - снимка
Редактор

Цените на петрола скочиха в понеделник, продължавайки ралито от миналата седмица, което повиши бенчмарковете на суровия петрол с над една трета спрямо тазгодишните минимуми, след като затягащото се предлагане и подобряващите се глобални перспективи засилиха надеждите за възстановяване на пазара, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху петрола сорт Брент с доставка през април се търгуват за 39,38 долара за барел към 8:45 ч. българско време, което е с 66 цента по-високо от последната им цена. Това е с над една трета над дъното, ударено през януари, когато цените се сринаха до нива, невиждани от 2003 г. насам.

Фючърсите върху американския суров петрол се търгуват за 36,61 долара за барел, което е с 69 цента над последната им цена.

„Изглежда сякаш петролът е достигнал някакво дъно и може би ще видим устойчива цена от над 30 долара, може би дори достигайки до 40 долара в някакъв момент“, казва Бен Ле Брун, пазарен анализатор в OptionsXpress.

Според Ле Брун по-добрите икономически перспективи вдигат цените: „Макроикономическата картина взима предвид всички ъгълчета на света и тези ъгълчета се подобряват. И заради това цената на петрола се повишава“.

Анализаторите казват, че добрите данни за заплащането в САЩ са засилили пазарите в петък и в ранния понеделник, но сега вниманието се измества към Азия.

Според Morgan Stanley сред ключовите политически цели в програмата на Конгреса на народната партия на Китай, който започва годишната си сесия тази седмица, е включено и „облекчаване на пазарните бариери за транспорт, петрол и газ“.

От гледна точка на предлагането американските енергийни компании са намалили добива си за 11-а поредна седмица до най-ниското си ниво от декември 2009 г., показаха данни от петък. В същото време компаниите намаляват и разходите. Сондажните компании са премахнали осем петролни кладенци в седмицата, приключила на 4 март, което сваля общия им брой до 392, показват редовните данни на компанията за петролни услуги Baker Hughes.

Отвъд перспективите за затягащо се предлагане трейдърите казват, че промяната в настроението също вдига цените, като те затварят къси позиции и се отказват от залози върху допълнителен спад на цените.

Данните за търговията показват, че броят на късите позиции по договорите с американски суров петрол – които биха спечелили от по-ниски цени, се е понижил с над четвърт от средата на февруари, като се отварят много нови дълги позиции, залагащи на повишаващи се цени.

Рик Спуунър, главен пазарен анализатор в CMC Markets, казва, че „има добра перспектива Брентът да удари 40 долара и това може спокойно да се случи в следващата търговска сесия“.

Какво се случва с цената на петрола можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:44 | 14.09.22 г.
fallback