fallback

Петролът поскъпва след новините за отслабване на добива в САЩ и ОПЕК

Новите данни компенсираха срива на производствения сектор в Китай, предизвикал опасения за забавяне на растежа на търсенето

10:10 | 01.03.16 г. 2

Цените на петрола се повишават във вторник, след като по-слабият добив в САЩ и страните от ОПЕК намалява пренасищането на пазара и компенсира срива на производствения сектор в Китай, предизвикал страхове за забавящ се растеж на търсенето, съобщава Ройтерс.

Фючърсите на американския суров петрол се търгуват за 34,20 долара за барел към 9:55 ч. българско време. Цените са с около 30% нагоре спрямо 11 февруари, когато се сринаха до 26,05 долара за барел, най-ниското им ниво от 2003 г.

Банка ANZ заяви, че преминаване над границата от 34 долара ще „засили позицията, че в момента сме достигнали дъното на пазара на суров петрол“.

По същото време на деня фючърсите на международния бенчмарк Брент поскъпнаха с 37 цента до 36,94 долара за барел и са с над 20% над дъното от 11 февруари.

Според трейдърите цените се повишават заради промените в търсенето и предлагането на петрол, най-вече вследствие на по-слабия добив в САЩ и Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

Данните на американското правителство от понеделник сочат, че добивът на суров петрол миналия декември се е понижил за трети пореден месец с 43 000 барела на ден до 9,26 млн. барела на ден, най-ниското ниво от година. Въпреки това средното годишно производство на суров петрол за 2015 г. от 9,43 млн. барела на ден все пак е с 720 000 барела на ден повече от предишната година.

Предлагането от ОПЕК също е намаляло, понижавайки се с 79 000 барела на ден през февруари, сочи проучване на Bloomberg сред петролни компании, производители и анализатори.

Слабите икономически данни от Китай и перспективите за забавящ се ръст на търсенето на петрол ограничават допълнителното поскъпване на суровината.

„Растежът на търсенето на суров петрол явно се забавя“, заяви Morgan Stanley във вторник.

През февруари китайските заводи са съкратили работни места с най-бързия си темп от седем години насам, като активността се е свила до 5-месечен минимум, показва проучване на банката.

„Предвид забавянето на търсенето на транспорт и бензин, особено в Китай, производството на продукти и износът може да доведат до по-слаби печалби на рафинериите в световен мащаб и по-малко търсене на суров петрол“, казва банката.

В същото време е малко вероятно дебатите сред основните производители на петрол, включително Саудитска Арабия и Русия, договорили замразяване на добива, да доведат до намаляване на глобалното свръхзасищане от над 1 млн. барела на ден, казват други анализатори.

„Перспективата за отслабване на напрежението между две от най-големите производителки на петрол в света (Саудитска Арабия и Русия), които вече са в конфликт заради войната в Сирия, е твърде хубава, за да е истина“, заяви Singapore Exchange (SGX) в месечното си изявление във вторник.

„Уви, това се оказа вярно и за срещата, която доведе единствено до замразяване на добива, който зависи от Иран и Ирак. Замразяване на производството обаче дори не се доближава до негово намаляване“, добавя SGX.

Още за цената на петрола четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:14 | 02.09.22 г.
fallback