IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Златото изпрати най-добрата си седмица от декември 2008 г.

Въпреки резките повишения в петък петролът записа седмичен спад

10:04 | 15.02.16 г. 18
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на петрола се повиши рязко в петък, като американският лек суров петрол WTI отчете най-рязкото си дневно увеличение от седем години заради слуховете за възможни координирани понижения в добива. В последния ден от миналата седмица този сорт поскъпна с 12,32% и приключи седмицата на ниво 29,44 долара за барел, посочва Investing.com.

Друг фактор беше и докладът на компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes, според който нефтените платформи в САЩ намаляват с 28 до 439 миналата седмица.

Въпреки повишенията WTI записа седмично понижение от 4,69%, като това е втората поредна седмица със спад.

В петък и европейският бенчмарк Брент поскъпна с 10,98% и приключи седмицата на ниво 33,36 долара за барел. Седмичното понижение при този сорт е 2,06%. От началото на годината Брентът поевтинява с близо 13%.

Към 9:30 часа българско време WTI се търгува с 0,27% спад до 29,36 долара за барел, а Брентът – с намаление от 0,06% до 33,38 долара за барел. 

В петък златото с доставка февруари на платформата Comex от борсата New York Mercantile Exchange поевтиня с 0,67% (8,40 долара) и приключи седмицата на ниво 1 239,40 долара за тройунция. Ден по-рано цената на благородния метал се повиши до 1 263,90 долара – най-високото ниво от февруари 2015 г.

Златото отчете трети пореден седмичен ръст (7,02%, или 65,60 долара) и изпрати най-добрата си седмица от декември 2008 г.

Благородният метал беше подкрепен през последните седмици в качеството му на инвестиция убежище на фона на сигналите за забавяне на световната икономика и вероятността Фед да повишава лихвите с далеч по-слаб темп, отколкото се очакваше.

От началото на годината цената на златото се повишава с над 16%.

Към 9:30 часа българско време благородният метал се търгува с 2,15% понижение на цената до 1 212,80 долара за тройунция.

Фючърсите върху среброто с доставка март се повишиха с 6,85% (79 цента) миналата седмица до 15,79 долара за тройунция, което е четвърти пореден седмичен ръст.

Медта с доставка март поевтиня с 5,2 цента (3,48%) и приключи седмицата на ниво 2,029 долара за паунд.

Повече по темата вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
на борсата играя само златарите, друго там не пипам. Физическото нищо няма да му стане, но тея централните банкери ше се наиграят най-накрая и незнам как ше свърши филма, но няма да е добре и то никак. Аз не съм 100% в злато - тва е тъпотия имам малко физика и на борсата джиткам индекса и златарите с хартийки, като потъне борсата поне физиката ше остане, квот остане нямам идея как какво и кога. А тази инфлация/дефлация за която говориш е измишльотина и стъкмистика, правят нещо струват, играят си и накрая пак ние ше го отнесем - както винаги
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
sssaaa
преди 8 години
Може да се отлага единствено в $, но за Евро няма отлагане... всичко е в киреча. Бърза справка виж тренда на жълтото от 2013 до днес в Евро, недей гледай долара.Пропуснати ползи винаги има. Искам да кажа, че винаги е можело някога назад във времето да вземеш по-подходяща позиция и много хора казват, че са я взели, но малцина от тях казват истината. Например МЗ/Х той винаги е къса на златото от както започна да пада в $, но я го питай за миналата седмица да видиш какво ще ти каже. Такива разбирачи много....Малко са хората като Импето дето да казват истината, че са се нагълтали с вода например от акции на БМВ, Алианц и сега те са губещи, но знае ли човек може пък да обърнат тренда още през тази година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Ситуацията е крива. Покрай игрите на ФЕД, ЕЦБ, ЯЦБ и петрола не е ясно големите кога къде местят кеша. Като наближи изцепление на някой и всеки заема някаква позиция. Докато инфлацията е ниска, златото е под натиск. В един момент ше си е*е м***йката и който е в злато ше е добре, ама аз се оглеждам за този момент от 2-3 год и все не идва. До кога ще могат да го отлагат и удържат не е ясно, а през това време ако седиш и чакаш, може и да пропускаш толкова големи печалби или да търпиш даже загуби, че като си е*е.... да не се избие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
днес корекция малко почивка индекса върви нагоре, дано да си прав да издрънчи пак на 1000 и аз искам ама още не е свършило нагоре де да го знам колко ше го изпържат. Това значи, че индексите ше се върнат още веднъж за retest на върха както и златото на хилка, което е идеално ако слезне още, то тройно по-добре .... пак каам дано да си прав съвсем без бъзик
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Я виж днес на къде пада.Че фундамента е на поскъпване, няма спор, но кога ще тръгне сериозно не е ясно. Може да опре още един два пъти 1000
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 7
michaelis12
преди 8 години
ше пада нагоре кво да прайш, а дано да го издрънчат още веднъж да видят хората, че "верно за нищо не става" и заповядайте на влака за новия bull market ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
sssaaa
преди 8 години
Повишенията при златото тепърва предстои макар, че в евро/лева не е спира да се увеличава от края на 2013г. и да бъде в граници 900-1100 евраГолям северен купон ще пада в следващите 2-3 години с цената му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още