IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Златото изпрати най-добрата си седмица от декември 2008 г.

Въпреки резките повишения в петък петролът записа седмичен спад

10:04 | 15.02.16 г. 18
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на петрола се повиши рязко в петък, като американският лек суров петрол WTI отчете най-рязкото си дневно увеличение от седем години заради слуховете за възможни координирани понижения в добива. В последния ден от миналата седмица този сорт поскъпна с 12,32% и приключи седмицата на ниво 29,44 долара за барел, посочва Investing.com.

Друг фактор беше и докладът на компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes, според който нефтените платформи в САЩ намаляват с 28 до 439 миналата седмица.

Въпреки повишенията WTI записа седмично понижение от 4,69%, като това е втората поредна седмица със спад.

В петък и европейският бенчмарк Брент поскъпна с 10,98% и приключи седмицата на ниво 33,36 долара за барел. Седмичното понижение при този сорт е 2,06%. От началото на годината Брентът поевтинява с близо 13%.

Към 9:30 часа българско време WTI се търгува с 0,27% спад до 29,36 долара за барел, а Брентът – с намаление от 0,06% до 33,38 долара за барел. 

В петък златото с доставка февруари на платформата Comex от борсата New York Mercantile Exchange поевтиня с 0,67% (8,40 долара) и приключи седмицата на ниво 1 239,40 долара за тройунция. Ден по-рано цената на благородния метал се повиши до 1 263,90 долара – най-високото ниво от февруари 2015 г.

Златото отчете трети пореден седмичен ръст (7,02%, или 65,60 долара) и изпрати най-добрата си седмица от декември 2008 г.

Благородният метал беше подкрепен през последните седмици в качеството му на инвестиция убежище на фона на сигналите за забавяне на световната икономика и вероятността Фед да повишава лихвите с далеч по-слаб темп, отколкото се очакваше.

От началото на годината цената на златото се повишава с над 16%.

Към 9:30 часа българско време благородният метал се търгува с 2,15% понижение на цената до 1 212,80 долара за тройунция.

Фючърсите върху среброто с доставка март се повишиха с 6,85% (79 цента) миналата седмица до 15,79 долара за тройунция, което е четвърти пореден седмичен ръст.

Медта с доставка март поевтиня с 5,2 цента (3,48%) и приключи седмицата на ниво 2,029 долара за паунд.

Повече по темата вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 3 rate down comment 3
blackaquarius
преди 8 години
Средната ми цена на покупка в момента е 850 долара.Ако падне на 1000 купувам веднага.Последно купих на 1040.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
Относно имотите с тая геополитическа обстановка където се изменя с дни, незнам какво ще стане съвсем, докато не мирясат с тея бомби и миграции напред назад там също не пипам било в България било другаде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
1) Децата. Дрешки, обувки, образование, възпитание.. квото трябва2) Пийенье и яденье----------------------------------това е в "спасителния ми фонд" и на рулетката ако искарам нещо... :))-----------------------------------------------------------------------3) Недвижими имоти - не кой знае но имам тук там по нещо, от време на време продавам един, купувам друг--------------------------------------------------------------------------------------тука ми е слаба ракията не съм в БГ и не става това нещо цените са мега грозни---------------------------------------------------------------------------------------4) В момента съм на влог, което ме притеснява и търся някъде да разкеша ама т.1 съм я покрил за сега , т. 2.. не мога да пия толкова та се оглеждам за т.3-----------------------------------------------------------------------ето тука се намесва метала не на 100% но една част от влога в метал, за тва ти говоря аз не за печалби от него ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
А иначе, къде си слагам парите1) Децата. Дрешки, обувки, образование, възпитание.. квото трябва2) Пийенье и яденье3) Недвижими имоти - не кой знае но имам тук там по нещо, от време на време продавам един, купувам друг4) В момента съм на влог, което ме притеснява и търся някъде да разкеша ама т.1 съм я покрил за сега , т. 2.. не мога да пия толкова та се оглеждам за т.3:)Злато за сега само на артия, чудя се да си купя и малко физическо, ама още се чудя :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
еми аз тва правя, 33.3 в период от 100 на 3 три, едно в злато, едно в "спасителния ми фонд" и другото на рулетката на борсата, каквото стане и което остане, това е. Сигурно няма, тва е утре може всичко да се случи и да не ми тряят вече тея неща нали дет има една дума, ама поне на тоя след мене ше му потрябват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
И друг път съм ти казвал НЯМА сигурно. Просто няма. Златото не е по-сигурно от кеша или имотите. Сега.. има логика в това, че физическото никога няма да си изгуби напълно цената, НО 1) Може да те окрадат2) Може момента в който искаш да го обърнеш, да няма кой да го купи или картел да го натисне на абсурдни цени3) Да те измамят когато го купуваш или продавашТака че... няма сигурно Михале, сигурни са... знаеш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
аз незнам какво ше стане с банките от къде да знам ?!? Искат да махат кеш искат само електроника, е ако дълдиса банката какво прайм в тоя момент ?? Без кеш с преебана банка и само електронни точки вътре дет ги изтрили не рулетката ? Е какво прайм кажи айде, кажи къде да сложим пари и да не ги мисля повече, айде кажи ?? Ей го е евро е било 1300 са е на 1100 не разбирам къде е проблема ? Долар незнам той за мене не е тва което беше навремето, може и с него нещо да стане ..... с според движенията на борсата и еврото това което видях е,че долара не е резерв е кажи къде си слагаш парите ти, като няма нормална хартия ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Глей са Михале, ЕВАЛА! Не е важно дали печелиш или не и за кво го къташ златцето. Важно е, че си мислиш че те така требе, МИСЛИШ СИ че е правилно и си доволен от това. ТЕ ТАВА!Дали утре ше спечелиш или нема а спечелиш.. ко ше стане за черни дни, тва НЕ Е ВАЖНО! Его бате Туньо вчера.... Така че щом така мислиш, така прави. Утре ако си на печалба, ше се кефиш, ако си на загуба, ше се псуваш, ама днес ще ти е гот, щото знаеш че си направил нещо правилно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
ама не е бе аз не го стискам за печалба тея златни стотинки. Пак не мое ме разберете начи, стискам го за да не ме лющат с разни негативни лихви и за да си запазя някой лев за черни дни. С Това си запазвам покупателната стойност не да прайм печалба от него .... И аз не съм си купил 2 тона *** та да му мисля кво що и да го слагам в разни банки, за 5-10 стинки не ти трябват тея работи, трезори и комисионни и незнам си кво не се изплаща за такова количество, ако купиш некви си кила тогава разбирам, но аз едни 100 бона свободни нямам да си купя толкова. Аз искам да имам един ден нещо да ям, че де да ги знам с тея банки - те тва е, не да ставам милиардер
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Малко са верно е, аз съм един от тях :)Като цяло съм против да се върти ама в евро ама в рупии. Търгува се злато/долар и това е. Като искаш да играеш срещу еврото, да си играл евро/долар а не злато/долар. Са.. Михал ми е любимец по принцип. Него винаги се опитвам да му обясня, че ако стискаш нещо 10 год и излезеш после на 30% отгоре, на практика си яко у тиквите. Да оставим на страна, че никой не смята тука съпътстващите разходи за такси, комисионни, курсови разлики, за съхранение, ако е физическо....Аз си имам *** способ да смятам печеля ли или губя - сравнявам с влог. Ако за даден период от време съм напред от влога за същия период, значи съм на печалба. Ако съм назад, значи съм вътре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още