fallback

Обама готви нови данъци за петролните компании в САЩ

Предложението едва ли ще получи подкрепата на контролирания от републиканците Конгрес

11:39 | 05.02.16 г. 4

Администрацията на Барак Обама готви ново бреме за петролните компании, пише ВВС. През следващата седмица Белият дом ще предложи такса от 10 долара за всеки барел петрол, произведен в САЩ.

Събраните средства ще бъдат използвани за финансиране на транспортната система в страната и на зелени проекти, става ясно от плана, публикуван на страницата на Белия дом. Според изчисленията от данъка могат да бъдат набирани  20 млрд. долара годишно, които да се насочат към нисковъглеродни технологии.

Идеята обаче едва ли ще успее да премине през контролирания от републиканците Конгрес. Мярката няма да бъде популярна и сред потребителите, защото ще повиши цената на петрола, коментира още ВВС.

Новият данък ще насърчи частния сектор да работи за иновации, намаляващи зависимостта от петрол и за чиста енергия, която ще гарантира бъдещето, заявяват от администрацията на Обама по казуса.

Призивът в плана на Белия дом е за увеличаване с 50% на инвестициите в соларни, вятърни и други алтернативни технологии за производство на електроенергия. Транспортната система на САЩ е един от двигателите на щатската икономика, но и е източник на около 1/3 от емисиите парникови газове на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:13 | 08.09.22 г.
fallback