fallback

Русия ще хеджира част от бъдещите си приходи от петрол

В момента единствено Мексико изпълнява мащабна програма, за да се предпази от рязък спад на цените на суровината

16:31 | 23.01.16 г. 7

Русия смята да хеджира част от петролните приходи в бъдеще – още един знак, който подчертава как сривът на цените на черното злато провали икономическите планове на Москва, пише Financial Times.

Руското финансово министерство ще подготви през тази година техническата инфраструктура, необходима за изпълнение на програмата за хеджиране, която ще е подобна на тази на Мексико, коментира зам.-министърът на финансите на страната Макисм Орешкин.

Мексико всяка година харчи стотици милиони долари за деривати, за да се предпази от рязък спад на цените на петрола, посочва изданието.

Орешкин посочи, че Москва първоначално не е имала планове да хеджира постъпленията от продажбата на петрол при днешните ниски цени. Мексико обаче “заключи” цената на петрола на ниво от 49 долара за тази година, докато цената на мексиканския петрол падна до 20,32 долара за барел, според държавната петролна компания Pemex.

Русия разчита на продажбите на черно злато и природен газ за около половината от държавните приходи. Икономиката и хазната на страната пострадаха заради срива на цените на суровия петрол, а рублата изгуби повече от половината от стойността си през последните 18 месеца.

Тази седмица руската валута достигна рекордно ниско ниво от 85 рубли за долар. Според прогнозите руската икономика ще мине през втора поредна година на рецесия, пише още изданието.

Хеджирането на цената на петрола ще е нова стратегия за Москва, коментират икономисти и консултанти. Страната е единият от трите най-големи производители на черно злато в света заедно с Саудитска Арабия и САЩ. Досега тя се опитваше да омекоти ударите от нестабилните петролни пазари, като спестяваше част от петролните приходи в специален фонд. Заради резкия спад на цените на суровината обаче този ресурс бързо се изчерпа.

Резервният фонд на страната, предназначена за покриване на бюджетния дефицит, е намалял за една година от 88 млрд. долара до 50 млрд. долара и вероятно ще бъде почти напълно “източен” в края на тази година.

Руското правителство е принудено да пренапише бюджета си в съответствие с резкия спад на цените на петрола и да формулира планове за намаляване на бюджетните разходи с най-малко 10 на сто.

Други производители на петрол, включително Колумбия, Алжир и щата Тексас, са експериментирали с хеджиране на цените, но само Мексико изпълнява годишна програма в голям мащаб. Някои страни вероятно се отказаха от подобни програми заради горчивия опит на Еквадор, чийто опит за хеджиране на цените на петрола от 1993 г. предизвика политическа буря заради загубата на 20 млн. долара.

През ноември 2014 г. управителят на централната банка на Казахстан каза пред FT, когато петролът се търгуваше на около 80 долара за барел, че е водил разговори с Goldman Sachs – виновникът за загубите на Еквадор, за възможността за хеджиране на петролните приходи, но страната още не е взела решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:22 | 01.09.22 г.
fallback