fallback

Петролът поскъпва в петък, но се насочва към седмичен спад

Ръстовете бяха подкрепени от решението на китайските регулатори да премахнат системата за прекъсване на борсовата търговия

11:15 | 08.01.16 г.

Петролът поскъпва в петък и прекъсва серията от спадове, записани тази седмица. Все пак цените и на двата ключови сорта се насочват към седмични понижения, пише WBPonline.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI се търгуват с 1,25% повишение до 33,69 долара за барел към 10:30 часа българско време. Европейският бенчмарк Брент поксъпва с 1,57% до 34,21 долара за барел.

Ръстовете бяха подкрепени от решението на китайските регулатори да премахнат системата за прекъсване на борсовата търговия, която беше задействана два пъти тази седмица. Въпреки че според властите в Пекин тя гарантираше стабилизирането на пазарите, редица инвеститори обвиниха именно този механизъм за разпродажбите тази седмица. Освен това китайската централна банка повиши референтния курс на юана за пръв път от 9 дни.

Преди възстановяването днес в четвъртък петролът поевтиня до исторически нива, като за кратко Брентът падна под 33 долара за барел.

Конфликтът между Иран и Саудитска Арабия продължава да ескалира, а опасенията за пренасищането на глобалния пазар не се разсейват, въпреки че Администрацията за енергийна информация обяви в сряда спад на резервите в САЩ с 5,1 милиона барела през седмицата до 1 януари. Общият обем на запасите е едва с 2% по-малко от рекордно високите нива и мнозина анализатори очаква ситуацията да остане без особена промяна поне до средата на тази година.

Още новини за цената на петрола четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:46 | 30.08.22 г.
fallback