fallback

Дойде ли време златото да заблести като инвестиция убежище?

Ценният метал поскъпна след сривовете китайските фондови пазари през седмицата

14:12 | 09.01.16 г. 61
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

На фона на спадовете на глобалните фондови пазари анализаторите започват да си задават въпроса дали не е дошло време златото да заблести като сигурна инвестиция, посочва CNBC.

„Със срива на пазарите, ескалиращото напрежение между Саудитска Арабия и Иран, продължаващия конфликт в Сирия, твърденията на Северна Корея, че изпробва водородна бомба, жълтият метал изглежда се стабилизира“, казва Марк Чандлър от BBH. 

„Доброто представяне на златото на фона на слабия апетит за риск може да привлече инвеститорски интерес“, смята Джони Тевес, стратег в UBS.

“Цената на златото се държи над средното ниво за последните 50 дни въпреки по-силния долар, подкрепена от ниската доходност по американските държавни облигации и слабото търсене”, посочва тя в доклад, публикуван през седмицата.

Поскъпването на златото последва втория срив за седмицата на китайските пазари. В четвъртък борсовата търговия в Поднебесната империя продължи на практика 15 минути, тъй като основният индекс се понижи със 7%, след което беше прекъсната. Това повлече надолу и останалите азиатски индекси, както и по-късно европейските измерители.

От RBC Capital Markets прогнозират, че златото ще се търгува межди 1 050 и 1 200 долара за тройунция тази година, със средна цена от 1 150 долара за тройунция. „Както беше през 2004 г. Очакваме златото да поведе възстановяването при суровините“, казва Стивън Уокър от RBC Capital Markets.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:53 | 11.09.22 г.
fallback