fallback

Петролът поскъпва след данни за спад на резервите в САЩ

За кратко американският лек суров петрол WTI стана по-скъп от европейския бенчмарк Брент

09:51 | 23.12.15 г.

Цените на петрола записват повишения в сряда, след като Американският петролен институт съобщи за понижения на резервите в САЩ.

Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се повишават с 0,83% до 36,44 долара за барел, а тези върху европейския бенчмарк Брент – с 0,90% до 36,47 долара за барел към 9:30 часа българско време

След като Конгресът на САЩ одобри вдигането на забраната за износ на петрол, спредът между двата сорта на практика се сви до нула и за кратко WTI стана по-скъп от Брента към 3:40 часа местно време в Лондон (7:40 часа българско време).

„Отново се появиха спекулации, че вдигането на забраната за износ може да помогне за справяне с пренасищането на пазара“, пише в свой анализ австралийската банка ANZ, цитиран от WBP online.

Петролните резерви в САЩ през седмицата до 18 декември намаляват с 3,6 милиона барела до 486,7 милиона, сочат данните на Американския петролен институт. Това създава бичи нагласи на пазара, тъй като анализаторите очакваха ръст от 1 милион барела.

Официалните данни за запасите от Администрацията за енергийна информация се очакват по-късно днес. ОПЕК ще публикува прогнозата си за следващата година, което също вероятно ще повлияе на пазарите.

Всичко за цената на петрола четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:10 | 09.09.22 г.
fallback