fallback

Добивът на петрол в ОПЕК намалява през октомври

Организацията прогнозира, че през 2016 г. предлагането от държавите извън нея ще намалее за пръв път от 2007 г.

16:33 | 12.11.15 г.

Добивът на петрол в ОПЕК намалява през октомври, сочи месечният доклад на картела, цитиран от Ройтерс. Организацията съобщава за добив от 31,38 милиона барела на ден през изминалия месец, което е с 256 хил. барела на ден по-малко в сравнение със септември.

ОПЕК прогнозира, че през 2016 г. предлагането от държавите извън организацията ще намалее за пръв път от 2007 г., тъй като ниските цени ще доведат до съкращения в инвестициите, а оттук – и до овладяване на пренасищането.

Ако прогнозата се сбъдне и предлагането извън ОПЕК намалее, това ще е пореден знак, че стратегията на картела работи, коментира Ройтерс. Миналата година ОПЕК реши да не ограничава добива, за да може да запази пазарния си дял. Днес петролът се търгува за около 46 долара за барел, което е двойно по-малко от юни 2014 г. 

„Спадът в цените на петрола през последно време стимулира допълнително търсене на суровината“, пише в доклада на ОПЕК. „Това създаде предизвикателна пазарна среда за някои производители с високи разходи, където вече се наблюдава забавяне“, се казва още в текста.

Картелът очаква предлагането от държави извън него да намалее с около 130 хил. барела на ден през 2016 г., след като тази година се наблюдаваше ръст от 720 хил. барела на ден. Причината според ОПЕК са съкращенията в капиталовите разходи в размер на около 200 милиарда долара тази година.

Добивът в ОПЕК, който нарастваше от ноември 2014 г., особено в Саудитска Арабия и Ирак, бележи ръст през октомври заради забавения износ в Ирак и по-ниското предлагане от Саудитска Арабия и Кувейт.

Картелът прогнозира излишък в предлагането от 560 хил. барела на ден, в случай че ОПЕК запази октомврийското ниво на добива. В предишния месечен доклад очакванията бяха за излишък от 750 хил. барела на ден.

ОПЕК оставя прогнозата си за търсенето на петрол от ОПЕК през 2016 г. непроменена на ниво от 30,82 милиона барела на ден.

Всичко за цената на петрола четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:55 | 09.09.22 г.
fallback