fallback

Златото отново пое надолу

Цената на благородния метал падна до най-ниското си ниво от 28 август насам

09:10 | 26.10.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Фючърсите върху златото с доставка през декември на платформата Comex на борсата в Ню Йорк New York Mercantile Exchange поевтиняха с 1,72%, или 13,20 долара за тройунция, което е втора поредна седмица на спад и най-голямото отстъпление от цената от 28 август насам, отбелязва Investing.com.

В петък фючърсите поевтиняха за трети пореден ден заради силния долар с 3,30 долара за тройунция, или 0,28 на сто, до 1 162,80 долара за тройунция.

Припомняме, че цената на златото спадна до пет и половина годишно дъно на 24 юли на фона на спекулациите, че през септември ФЕД ще вдигне лихвите за пръв път 2006 г.

Доларовият индекс, който измерва силата на зелените пари срещу кошницата от шестте основни валути на страни, с които САЩ търгуват, се изстреля в петък, за да приключи до 97,24, най-високото ниво от 12 август. Зелените пари приключиха седмицата с ръст от 2,8%, първият седмичен ръст от четири седмици насам.

По-силният долар обикновено натежава на златото, тъй като забавя търсенето на метала като алтернатива на активи и прави деноминираните в долари суровини по-скъпи за притежателите на други валути.

Доларът поскъпна спрямо еврото, след като президентът на Европейската централна банка Марио Драги сигнализира за поредно облекчаване на паричната политика в еврозоната през декември. Коментарът му бе направен по време на пресконференцията му след заседанието на ЕЦБ в Малта, което остави лихвените равнища непроменени.

Междувременно пазарите започнаха да насочат вниманието си към заседанието на Федералния резерв през тази седмица. Инвеститорите се опитват да преценят кога ФЕД ще повиши лихвените проценти за първи път от близо десетилетие, след като последните икономически доклади предлагат смесена картина за икономиката на САЩ. Времевият график за увеличението на лихвите е постоянен източник на дебат сред пазарните участници през последните месеци. Централната банка на САЩ има две редовни заседания преди края на годината – през тази седмица и през декември.

В същото време фючърсите върху среброто с доставка през декември поевтиняха с 1 цент, или 0,06%, за да завършат петъчната търговия на цена от 15,82 долара за тройнуция. През изминалата седмицата цената на среброто се понижи с 18,8 цента, или 1,78%. Цената на фючърсите върху медта с доставка през декември се понижи с 3,3 цента за паунд в петък до 2350 долара за паунд, което представлява спад от 1,41%, докато страховете за Китай продължават да тревожат инвеститорите. За седмицата цената спада с 4,7 цента, или 2,37%.

Народната банка на Китай намали през седмицата основния лихвен процент с четвърт процентен пункт до 4,35%, поредната стъпка от поредицата мерки, насочени към стимулирането на икономическата активност и повишаването на растежа. Това бе шестото понижение на лихвите за последните 12 месеца, което подхранва опасенията, че икономическият растеж отслабва повече от очакваното. Китайската икономика отчете най-слабия си ръст от шест години насам – 6,9% през третото тримесечие. Въпреки че стойността беше малко над очаквнията, новините увеличиха натиска над властите да разширят мерките за стимулиране на икономическия растеж.

Китай е най-голeмият потребител на мед в света и е истински двигател на търсенето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:10 | 14.09.22 г.
fallback