fallback

Александър Новак обвини САЩ и ОПЕК за свръхпредлагането на петрол

Според министъра на енергетиката на Русия тя няма интерес да измества производителите на шистов петрол в САЩ вън от бизнеса

19:00 | 14.10.15 г. 7

Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак. Снимка: Архив Ройтерс

Русия не е виновна за глобалното пренасищане на пазара на петрол, което причини спад на цените през последните 16 месеца, заяви министърът на енергетиката Александър Новак, цитиран от CNBC. Той обвини шистовия бум в САЩ и ОПЕК.

През юни 2014 г. цената за барел беше 114 долара, а днес суровината се търгува за около 50 долара за барел. Въпреки резкия спад картелът от 12 страни износителки на петрол реши да не намалява добива и дори го увеличи в опит да запази пазарния си дял на фона на конкуренцията от САЩ.

Русия, която не членува в ОПЕК, също не намали добива в опит да подкрепи цените, но според Новак страната не носи вина за свръхпредлагането.

Газовата и петролната индустрия е един от най-важните сектори в Русия. Предвид влиянието на руския износ на глобалния пазар в близкото минало, ние поддържахме нивото на добив непроменено през последните 3-4 години. Но станахме свидетели на голямо увеличение в добива, особено на шистов петрол от САЩ“, казва министърът. 

Само САЩ произвеждаха допълнителни 5 милиона барела дневно, което е голямо количество, а пазарът не можеше да поеме толкова много допълнителен петрол“, смята Новак.

Затова има два фактора, които влияят на свръхпредлагането: големият ръст на добива на шистов петрол и увеличението на добива в ОПЕК, чиито членки през последната година увеличиха добива с 1 милион барела на ден“, казва той.

Новак посочи, че Русия няма интерес да измества производителите на шистов петрол в САЩ вън от бизнеса. „Искам да подчертая, че Русия не упражнява натиск над пазара с допълнително предлагане“, казва Новак.

Коментарите на Новак идват на фона на спекулациите за среща между Русия и ОПЕК за обсъждане на по-нисък добив. „Без съмнение, ще говорим за актуалната ситуация на пазара, за цените и нашите прогнози, но ще говорим и за търсене и предлагане“, казва той.

Министърът подчерта, че някои членки на картела са предложили инициатива за по-добра координация, що се отнася до постигане на баланс между търсене и предлагане. „Колкото до Русия, ние не смятаме, че приспособяването е ефективна мярка, защото е краткосрочна и в бъдеще ще доведе до по-голям дисбаланс на петролния пазар“, смята Александър Новак.

Повече за руската икономика вижте във видеото на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:39 | 08.09.22 г.
fallback