fallback

Златото записа втора поредна седмица на възход

В петък обаче благородният метал отстъпи поради спекулациите, че Фед ще вдигне лихвите до края на годината

09:49 | 28.09.15 г.

В петък фючърсите върху златото отстъпиха от едномесечния връх, до който достигнаха в предходната сесия, след като по-добрите данни за икономиката на САЩ през второто тримесечие подхраниха спекулациите, че е възможно вдигане на лихвените проценти преди края на годината, пише Investing.com.

Фючърсите върху златото с доставка през декември на платформата Comex на борсата в Ню Йорк New York Mercantile Exchange поевтиняха с 0,71% до 1145,60 долара за тройунция. В четвъртък цената на златото достигна до 1156,40, най-високото ценово равнище от 24 август, след като данните за САЩ дадоха смесени сигнали относно здравето на американската икономика.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ се е разраснал с 3,9% на годишна база през второто тримесечие, стана ясно от ревизираните данни на министерството на търговията, публикувани в петък. Предишната оценка на агенцията беше за ръст от 3,7%. Икономисти, анкетирани от WSJ, очакваха темп на растеж от също от 3,7%, тоест без промяна спрямо предишната прогноза.

По-добрите ревизирани данни за силата на икономиката подхраниха надеждите, че е възможно Федералният резерв на САЩ да вдигне лихвите тази година, което пък подкрепи долара. Доларовият индекс се покачи с 0,29 на сто в петък, за да затвори на ниво от 96,43, след като през деня достигна до 96,88 - най-високата стойност от 19 август насам. За седмицата доларовият индекс записа повишение от 1,5%.

Председателят на американската централна банка (Фед) Джанет Йелън изпрати ясен сигнал за вдигане на основния лихвен процент още до края на тази година. По време на своя реч в Амхърст, Масачузетс, която започна след края на борсовата сесия, Йелън заяви, че увеличаване на лихвата по-късно през годината би било подходящо. Условието за това обаче би било пазарът на труда в САЩ да продължи да се подобрява, а инфлацията да продължи да се движи към нивото от два процента.

Въпреки загубите в петък фючърсите върху златото поскъпнаха с 8,40 долара за тройунция за седмицата, или 0,69%, за да запишат втора поредна седмица на печалби, на фона на продължаващите спекулации около времето на следващия ход от страна на Фед. Фючърсите върху златото получиха подкрепа, след като миналата седмица Фед реши да не променя дългосрочните лихвени проценти.

Златото се срина до пет и половина годишно дъно на 24 юли, когато цената на благородния метал беше 1072,30 долара за тройунция. Очакванията за по-високи разходи при заемането на парични средства са мечи за златото, тъй като в такава ситуация благородният метал се конкурира по-трудно с активи, носещи доход.

В същото време фючърсите върху среброто, търгувани на Comex, поевтиняха с 1,9 цента, или 0,13%, за да затворят петъчната търговия при цена от 15,11 долара за тройунция. За седмицата среброто изгуби 0,32% от цената си.

Фючърсите върху мед с доставка през декември също поевтиняха в петък - с 0,83% до 2,283 долара за паунд, след като по време на сесията цената падна до 2,277 долара за паунд - най-ниското ниво от 26 август. През седмицата медта изгуби 9,3 цента за паунд, което е понижение от 4,38%, за да запише най-големия седмичен спад от средата на януари, след като продължаващите притеснения около Китай охладиха апетита за този метал.

Припомняме, че китайската производствена активност достигна до най-ниските си нива от 78 месеца насам. В последно време цената на медта е под силен натиск поради забавянето в Китай. Цената на червения метал достигна до шестгодишно дъно от 2,202 долара за паунд на 24 август. Китай е страната с най-голямо потребление на мед и формира около 40% от световното му потребление миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:34 | 08.09.22 г.
fallback