fallback

Цената на златото се срина до четириседмично дъно

Инвеститорите остават предпазливи преди заседанието на Фед

10:15 | 10.09.15 г. 2
Автор - снимка
Създател

Златото се търгува близо до четириседмично дъно, запазвайки вчерашните големи загуби, докато последните силни икономически данни от САЩ и отливът от фондовете за търговия със злато свиха интереса на инвеститорите към метала.

Спот цената е 1106 долара за тройунция след поевтиняването в сряда до 1101 долара, което е най-ниското ниво от 11 август насам. Цената на златото „почти не показва собствен живот, като инвеститорите чакат решението за основните лихви на Фед“, анализира Bloomberg. Пред германския Habdelsblatt пък експертът по търговията с ценни метали Маркус Баслер се изказва оптимистично. „Дори и Фед да вдигне лихвите, това няма да доведе до потъване на златото и среброто“, сигурен е той.

По думите му сме свидетели на началото на последното полувреме на мача на мечките на пазара на ценните метали, а това е изненадващо. Все повече анализатори считат, че цената на златото е под натиск, а границата от 1000 долара е все по-близо. „Изглежда е само въпрос на време цената да падне под това психологическо ниво“, казва Баслер. 

Някои експерти смятат, че цената може да се насочи към дъната от юли след пробива на някои важни подкрепи. Златото не успя да привлече силен интерес от инвеститорите като предлагащо сигурност въпреки слабостта на акциите заради опасенията за китайската икономика. Това показва, че металът трудно намира посока извън монетарната политика на Фед, коментират от Bulltrend.

Инвеститорите остават предпазливи преди заседанието на Фед, тъй като се опитват да отгатнат кога ще е първото повишение на лихвите за последното десетилетие.

Същевременно интересът на инвеститорите към метала е слаб, а най-големият в света фонд за търговия със злато SPDR Gold Trust обяви, че активите му са се свили с 0,61% до 678,18 тона в сряда, което е най-сериозният спад от 12 август насам. По отношение на акциите на свързани с металите компании вниманието привлича Goldcorp. Производителят на злато изпитва трудности с новата си мина в Канада. Във фокуса на инвеститорите са и книжата на Silver Lake Resources и True Gold, чиято стойност е почти замръзнала. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:15 | 26.08.22 г.
fallback