fallback

СБ: Петролът ще се обезцени с 10 долара заради падането на иранските санкции

Растежът на иранската икономика през 2016 година ще се ускори до 5 процента спрямо 3 процента тази година

14:13 | 11.08.15 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Вдигането на санкциите срещу Иран ще доведе до намаляване на цените на петрола с 10 долара през 2016 година. Това се посочва в прогноза на Световната банка, цитирана от Ройтерс.

Отмяната на санкциите ще повлияе значително върху световния петролен пазар, икономиката на Иран и търговските партньори на страната, смятат анализаторите на организацията. 

Пълното връщане на Иран на световния пазар постепенно ще добави около 1 милион барела петрол дневно, което ще доведе до понижаване на цената с 10 долара следващата година, се посочва в съобщение на Световната банка.

По прогноза на институцията растежът на иранската икономика през 2016 година ще се ускори до 5 процента спрямо 3 процента тази година.

Припомняме, че на 14 юли във Виена приключиха дългогодишните преговори между шесторката (петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия) и Техеран за уреждане на иранския ядрен въпрос.

От 15 юли цената петрола сорт Брент ускори понижението си и оттогава е изгубила около 9 долара. След отменянето на санкциите може да се увеличи предлагането на пазара, като в очакване на това събитие "черното злато" вече започна да поевтинява. Според агенция Fitch обаче на Иран ще са необходими няколко години, за да достигне максималния добив на петрол от преди въвеждането на санкциите.

Сега износът на петрол от Иран е 1,1 милиона барела в дневно, докато през 2012 година обемът бе 2,5 милиона барела в денонощие според експерти.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:46 | 12.09.22 г.
fallback