IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото е като разкроените панталони - не е на мода и никой не го иска

Анализаторите прогнозират суровината да поевтинее до 984 долара за тройунция до януари

08:20 | 30.07.15 г. 123
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Проблемът със златото не е само, че цената му спада. За много хора металът вече е изгубил и харизмата си, коментира Bloomberg.

Нагласите са от голямо значение на пазари на ценни метали, където само около 60% от добитото или преработеното злато всяка година се използват в бижутерията или има индустриално приложение. Останалото количество се продава като монети или кюлчета, затова, когато търсенето от инвеститорите пресъхне, това може да има болезнени последствия.

Цените ще се понижат до 984 долара за тройунция до януари, сочи средната оценка на 16 анализатори и търговци, анкетирани от Bloomberg. Това ще бъде най-ниската му стойност от 2009 г. насам и отстъпление с 10% от цената му във вторник. Спекулантите отварят къси позиции на метала за пръв път от 2006 г. - откакто САЩ следят данните, а притежателите на борсово търгувани продукти продават с най-бърз темп от две години насам.

„Златото е като разкроените панталони, не е на мода и никой не го иска“, казва Робин Бар, анализатор в Societe Generale SA в Лондон. „Няма да се срине, но смятаме, че ще достигне по-ниски нива в недалечното бъдеще“.

След като се търгуваше с понижения през по-голямата част от 2015 г., през юли златото се срина, насочвайки се към най-големия си месечен спад от две години насам. Отдръпването показва как металът е изгубил привлекателността си като стока и алтернатива на валутите, твърди Macquarie Group Ltd. Фючърсите на благородния метал се търгуваха за 1096,60 долара в сутрешната търговия в Ню Йорк с малка промяна спрямо предишния ден.

Цените се сриват на фона на нарастващите спекулации, че американските лихвени проценти ще бъдат вдигнати през тази година, което намалява привлекателността на златото, защото не изплаща лихви, както конкуриращи се активи. В същото време Китай купува по-малко от благородния метал, а доларът все повече укрепва.

Според 60% от анкетираните от Bloomberg 27 анализатори и търговци металът ще отбележи третата си годишна загуба през тази година. Това ще бъде най-лошата промяна от 1998 г. насам – последния път, когато златото не привличаше интерес и достигна до 19-годишно дъно.

Не всички обаче се отправят към изхода. Златото все още има роля на „застраховка” в портфейлите, казва Франк Холмс, мениджър в U.S. Global Investors, която управлява 828 млн. долара. Международният валутен фонд (МВФ) заяви в понеделник, че развитията в Гърция остават риск за еврозоната и предупреди властите, че не трябва да бъдат самонадеяни за мащаба на заплахата въпреки сделката между страната и кредиторите ѝ.

Физическото търсене също може да подкрепи цените. Продажбите на златните монети American Eagle в монетния двор на САЩ през юли вероятно ще достигнат до най-високите си резултати от април 2013 г.

„Като инвеститор, трябва да притежаваш злато“, казва Холмс. „Съществуват много рискове за системата навън“.

Хедж фондовете обаче не са убедени. Спекулантите държат нетна къса позиция или залози върху спадовете на 11 345 контракта за седмицата, приключила на 21 юли, сочат последните данни от американската Комисия за търговия на стокови фючърси. Това е първата нетна меча перспектива от началото на събирането на данните през 2006 г.

Анализаторите, чиито преценки са били верни в миналото, предвиждат още повече загуби. Джефри Къри от Goldman Sachs Group Inc., който каза на инвеститорите да продават преди срива от 2013 г. , заяви, че цената на метала ще спадне под 1000 долара. Барнабас Ган от Chinese Banking Corp., който прогнозира най-точно промените в златото през последните две години, предвижда цената да достигне до 1050 долара през декември.

„Златото е странна реликва от древността“, казва Браян Бариш, който помага за управлението на 12,5 млрд. долара в американската Cambiar Investors LLC. „Това не е суровина от основното търсене. Златото е красиво и хората го използват в бижутерията. Но не е като желязната руда или петрола, или медта, или царевицата. Няма специфична крайна употреба на златото. Хората просто го харесват“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

40
rate up comment 12 rate down comment 2
pinoccio
преди 8 години
Отърваха се, защото това е част от манипулацията. На каквато и цена да купиш злато, винаги си на далавера. Златото не е за къси позиции, а за дългосрочни инвестиции, докато не стане средство за размяна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 7 rate down comment 10
Ironhorse
преди 8 години
Бъфет, Сород и компания още миналата година се отърваха от златото.Между другото, бая форумци са се нагълтали със злато, и то на цени над 1400 долара, и затова реагират толкова бурно, когато се коментира спад. Никой не обича да губи, но на форекса и борсите е така: едни печелят, а други губят.Но, всеки сам решава по какъв начин ще си изкарва парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 17 rate down comment 1
pinoccio
преди 8 години
Мисля, че доларите лекуват хемороиди. Ако човек си мушне една пачка отзад и я държи известно време на депозит, при лихва (7-8)% за пет години от нарасналата парична маса в размер на 50% с капитализацията за хемороидите няма да остане никакво място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 23 rate down comment 2
I
преди 8 години
"Златото и икономическата свобода са неделими. Без златен стандарт не съществува никаква възможност за защита на влоговете от инфлационна загуба. Символично, златото е защитник на правото на собственост. Политиката на социалните държави е тази, която не дава възможност на собственика да се защити. И точно това е изтърканата тайна, спотаена зад тирадите на привържениците на социалната държава, когато се дават аргументи срещу златото. Държавният дълг е само още една дума за "тайната" конфискация на имуществото. Златото препречва пътя на този тип действия и е единственият гарант за частната собственост и изобщо за правото на собственост." Алън ГрийнспанДефицитното харчене е просто схема за скрита" конфискация на богатството. Златото препречва пътя на този коварен процес. То стои като защитник на правата на собственост. Ако човек схване това, няма да е трудно да разбере антагонизма на етатистите към златния стандарт."Gold And Economic Freedom" Ал. Грийнспан (1966г.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 0 rate down comment 5
MZ/X
преди 8 години
Сори исках да напиша физическото и виртуалното злато.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 16 rate down comment 0
I
преди 8 години
"Златото може да си пробие път през центъра на стражите и да разруши най-мощните прегради по-лесно и от мълния." Хораций"Когато златото говори, всички свидетели мълчат." Италианска поговорка"Златото е владетелят на всички владетели." Демокрит"Златото е пари и нищо повече." Дж. П. Морган"Подобно на свободата и златото не се задържа дълго там, където не го ценят." Дж. С. Морил
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 7
MZ/X
преди 8 години
Ако смяташ, че цената на хартиеното и виртуалното злато е разделена, аз съм готов да ти продам по всяко време физическо злато с 200 долара по скъпо от цената на виртуалното злато. Имаме ли сделка? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 3 rate down comment 3
comet
преди 8 години
Относително големият добив на злато ще продължава докато го продават спекулативно над производствената му цена, иначе медийни и пазарни спекулации всякакви. Разместване на социалните слоеве в световен мащаб не се очаква и хиперинфлация на основните валути не се очаква, значи златото не е по-привлекателна инвестиция от недвижимите имоти (например), та по-разумно като буфер (за семейни разходи за една година период) се оказва кеша (въпреки немалката инфлация). :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 7 rate down comment 8
MZ/X
преди 8 години
Разни умни хора бяха казали, че когато всички говорят за продаване на някакъв актив - ти трябва да купуваш.--------------------------------------------------------------------------------------------------------------- А други разумни хора са казали да не заставаш под падащи ножове или да не ходиш пред валяк :)Като казваш всички е добре да видиш, че мнозинството от този форум са на златни позиции и подскачат като опарени на всяка подобна новина, а дъното на даден актив стига обикновено когато и последният аматьор продаде.Професионаните отдавна продадоха златото си и в момента значителна част от златото , което не е в резерви на националните банки се намира в ръцете на аматьори. Тези аматьори трябва да се изчистят от пазара, преди цената да тръгне нагоре :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 17 rate down comment 2
pinoccio
преди 8 години
Друже, проявяваш брутално неразбиране по темата. За златото няма идея за употребата му в бита и никога не е имало. Златото е замислено като средство за размяна и парична котва. Както днешните хратии са замислени като средство за размяна, но не са парична котва. За разлика от хартиените пари златото не търпи финансови манипулации и човечеството днес нямаше да е роб на финансите, които са 50% от БСП. Може ли, кажи ми, 50% от световния продукт да е буфосинхронизъм? Хартиените пари са буфосинхронистите на златото. Китай и Русия не могат да обезпечат валутите си със злато, защото няма толкова много злато. Ако бъде въведен златен стандарт в световен мащаб, никакви шокови шоскъпвания и девалвации няма да има, ами просто потомците на Ротшилд и Рокфелер ще започнат да ходят на работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още