fallback

Петролът се възстанови след силни икономически данни

Пазарите бяха сравнително спокойни през изминалия ден и това увеличи апетитът за риск на пазарните участници

11:00 | 10.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ЕНЕРГИЙНИ СТОКИ

Фючърсите върху щатския суров петрол отчетоха големи печалби през вчерашната сесия, след като разпродажбите на китайския пазар на акции затихнаха и инвеститорите се фокусираха върху оптимистичните икономически данни на Япония и Германия.

Цената на петролните фючърси бе под натиск цяла седмица поради изключително слабото представяне на китайския фондов пазар, който загуби повече от 30% от стойността си. Китайските акции излязоха на печалба по време на сесията в четвъртък и отчетоха своето най-голямо дневно покачване за последните шест години.

Германският търговски баланс постигна рекорден излишък за месец май благодарение на повишеното търсене на германски стоки и услуги, което от своя страна е увеличило износа. Търговският излишък е положителен сигнал за ръст на най-голямата икономика в Европа. Японските поръчки на основни машини неочаквано се повишиха с 0,6% за месец май, като опровергаха прогнозите на анализаторите са спад от 5%.

Инвеститорите продължават да следят казуса около Гърция, след като в сряда на задлъжнялата страна бе даден срок до края на седмицата да излезе с предложение за реформи, срещу които да получи нов заем. Решението, дали Гърция да остане в еврозоната най-вероятно ще бъде взето в неделя по време на срещата на европейските лидери.

Фючърсите върху лек суров петрол с доставка през месец август приключиха на ниво от 52,76 долара за барел, след като се повишиха с 2,2% през изминалата сесия. Нивото от 51,50 долара оказа силна подкрепа на низходящото движение, а при пробив на силното ниво, следваща съпротива на цената би могло да окаже психологическата граница от 50,00 долара за барел. Осцилаторът RSI се намира в зоната на свръхпродажбите и ни показва, че дългите позиции са за предпочитане.

ЦЕННИ МЕТАЛИ

Златните фючърси регистрираха слаба сесия в четвъртък, след като инвеститорите насочиха вниманието си към поскъпващите американски акции. Пазарите бяха сравнително спокойни през изминалия ден и това увеличи апетитът за риск на пазарните участници, което от своя страна намали търсенето на ценния метал. Много инвеститори прогнозираха, че несигурността около Гърция и Китай ще даде тласък на златото, но до този момент слабостта на двете икономики не дава положително отражение в цената на метала.

Доларът продължава да бъде по-силната валута в сравнение с другите валути на пазара. Силата на американския долар оказва негативно влияние върху деноминираното в долари злато и забавя допълнително очаквания растеж на метала.

Фючърсите върху злато с доставка през месец август финишираха на 1 158,00 долара за тройунция. Цената не успя да пробие ключовото ниво от 1 150 долара за тройунция и продължава да се движи в низходящия си тренд. Осцилаторът RSI се намира близо до междинното ниво от 50 пункта и за момента не дава ясен сигнал за посоката, в която ще поеме цената.

Фючърсите върху сребро със срок на доставка месец септември поскъпнаха с 1,3%, завършвайки търговията на ниво от 15,361 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:21 | 11.09.22 г.
fallback