fallback

Петролът със значителни загуби в началото на новата седмица

Златото отчете ръст и сложи край на трите поредни негативни сесии

11:10 | 07.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ЕНЕРГИЙНИ СТОКИ

Фючърсите върху щатския суров петрол отстъпиха до най-ниските си нива в последните два месеца през изминалата сесия. В първия ден от новата седмица факторите, които оказаха натиск върху суровината бяха отново ситуацията около гръцките сътресения и потенциалната сделка относно иранската ядрена програма. Тя от своя страна би довела до допълнително предлагане на петрол на глобалните пазари и съответно до пренасищане и спад в цената на суровината.

В неделя в Гърция с голямо мнозинство беше гласувано против условията на международните кредитори, което от своя страна засилва спекулациите, че Гърция може да напусне еврозоната. Инвеститорите остават пасивни спрямо „черното злато“ поради няколко причини.

Първата от тях е, че евентуално дестабилизиране на еврозоната ще доведе до ръст на щатската валута спрямо еврото. Суровините, които са деноминирани в долари биха поевтинели при подобен сценарии. Втората причина е, че гръцките дългови проблеми могат да окажат влияние върху търсенето на енергийни стоки в Европа.

Днес е крайният срок за споразумение между Запада и Иран относно ядрената програма. При приемане се очаква на глобалните пазари да постъпи допълнително количество ирански петрол. Пазарът е в състояние на свръхпредлагане и това би довело до значителен спад в цената на „черното злато“. Анализатори прогнозират, че евентуалната сделка може да доведе до спад от 10 долара в стойността на петрола.

Китайските акции от своя страна отчетоха сериозни понижения през ранните часове на търговията в понеделник. Китай е вторият най-голям потребител на петрол и по-бавните темпове на растеж в страната ще доведат и до по-слабо търсене на суровината.

Фючърсите върху лек суров петрол с доставка през месец август приключиха на ниво от 52,79 долара за барел. Цената успя да спадне под главните подкрепи, при 89 и 200-периодните пълзящи средни. От друга страна, според осцилаторът RSI цената вече е достигнала нивата на свръхпродажбите.

ЦЕННИ МЕТАЛИ

В понеделник златото отчете ръст и сложи край на трите поредни негативни сесии, които записа. Положително представяне дойде, след като се появиха очаквания, че Китай, който е един от най-големите консуматори на стоки, ще предприеме по-агресивни действия, за да повлияе положително на фондовия си пазар.

Инвеститорите продължават да наблюдават ситуацията около Гърция и вероятността от повишаване на лихвените проценти от Федералния резерв в САЩ.

Фючърсите върху злато с доставка през месец август завършиха първия ден от седмицата на ниво от 1 169,38 долара за тройунция. Златото остава под главното психологическото ниво при 1 200 долара за тройунция. Основната подкрепа на жълтия метал се намира около нивата при 1 150 долара за тройунция, а като главната съпротива се приема нивото при 1 192 долара за тройунция.

Фючърсите върху сребро със срок на доставка месец септември поскъпнаха с 1,2%, завършвайки търговията на ниво от 15,753 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:58 | 03.09.22 г.
fallback