fallback

Петролът се повиши над 60 долара на фона на преговорите за Гърция

12:15 | 23.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ЕНЕРГИЙНИ СТОКИ

През изминалия ден основните стоки записаха поредното си колебливо представяне. Щатският петрол завърши на печеливша територия за втори път през последните три сесии. Опасенията на инвеститорите през вчерашния ден бяха свързани с възможния негативен развой на преговорите между Гърция и кредиторите ѝ.

От началото на месеца се водят интензивни преговори между южната ни съседка и тройката кредитори. С приближаването на края на юни приближава и крайният срок за изплащането на 1,6 млрд. евро на Международния валутен фонд. Двете страни се опитват да стигнат до консенсус, който ще отложи най-лошия сценарии, който е излизане на страната от еврозоната и Европейския съюз.

Инвеститорите в петрол се притесняват, че подобна развръзка ще има силно негативен ефект върху цената на суровината, тъй като е възможно изходът на Гърция от валутния съюз да създаде лавинообразен ефект, който да засегне и без това крехкия икономически растеж на Стария континент. Това от своя страна ще понижи търсенето на стоки като нефта и ще окаже натиск върху цената.

Фючърсите върху лек суров петрол с доставка през месец август завършиха вчерашния ден на ниво от 60.14 долара за барел. Вчерашната сесия започна със силна доза оптимизъм, след като по време на азиатската търговия котировките на петрола поскъпнаха над 60,60 долара за барел. Възходящият тренд не успя да се запази за дълго, след като страховете около фалита на Гърция и данните за високия добив в САЩ натежаха на пазара. Късен импулс в котировките успя да върне суровината над психологическата граница от 60 долара за барел.

ЦЕННИ МЕТАЛИ

Търговията със злато през вчерашния ден бе диктуван изцяло от мечите настроения. Още в ранните часове на търговията скъпоценният метал пое надолу, а негативните настроения успяха да се запазят така до края на сесията.

Спадът в цената на златото стана факт, въпреки слабото представяне на щатския долар. Очакванията на анализаторите бяха, че при продължаващо понижение на долара, златото ще успее да възстанови голяма част от загубите си, но това така и не се осъществи.

Фючърсите върху злато с доставка през месец август приключиха вчерашната сесия със силно понижение до цена от 1 185,71 долара за тройунция. Котировките на златото се потопиха през изминалата сесия на фона на коментарите на Федералния резерв от петък, че тази година със сигурност ни предстои повишаване на лихвените равнища. Някои ръководители на институцията дори поискаха през настоящата година лихвите да бъдат покачени на два пъти.

Фючърсите върху сребро със срок на доставка месец юли поскъпнаха с 1,1 цента, или 0,1%, завършвайки търговията на ниво от 16,12 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:49 | 17.08.22 г.
fallback