fallback

Петролът записа понижения в силно волатилна сесия

Ситуацията с дълговата криза в Гърция продължава да държи под напрежение инвеститорите

11:42 | 18.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ЕНЕРГИЙНИ СТОКИ

Енергийните стоки отчетоха минимални спадове през вчерашния ден. Макар и минимално, американският петрол поевтиня в сряда за пореден път този месец. Цената на петрола се понижи, въпреки понижените запаси в САЩ и слабото представяне на долара през изминалия ден. Запасите са намалели с нови 2,7 млн. барела и се очакваше повишение в цената на суровината.

Вчера стана ясно, че Федералният резерв ще остане търпелив и няма да покачи основния лихвен процент този месец. Тези новини оказаха силно влияние върху долара и той отстъпи спрямо еврото през изминалия ден. Това разбира се са добри новини за номинираното в долари „черно злато“ и то възвърна част от загубите си.

Американската икономика се намира в период на засилващ се икономически растеж, това стана ясно след серия от положителни икономически данни през изминалата седмица. Доларът остана стабилен спрямо по-голямата част от водещите валути, срещу които се разменя, а това ограничава възможностите за увеличение цената на петрола.

Фючърсите върху лек суров петрол с доставка през месец юли приключиха на ниво от 59.74 долара за барел. Котировките на „черното злато“ остават под психологическата граница от 60 долара. Въпреки слабостта на американския долар през изминалия ден, той продължава да оказва силен натиск на цената на петрола. Относително високата цена на долара до голяма степен ограничава печалбите на петрола от началото на месец май и му пречи да пробие над съпротивата от 61.80 долара за барел.

Цената на суровината вече се намира над двете пълзящи средни, като 20-периодната средна се явява силна текуща подкрепа. Петролът продължава да се търгува в продължаващия вече няколко месеца рейндж с подкрепа при нива от 57,65 и съпротива при 61,21 долара за барел. Според RSI, цената остава на средни нива от 50 пункта, като отблъскване от текущата подкрепа при 59,50 би дало възходящ импулс на суровината.

ЦЕННИ МЕТАЛИ

Златото отчете спад в началото на миналата сесия, но успя да завърши на зелена територия. По време на вчерашната среща на Федералния резерв лихвените проценти бяха запазени, но също така и нарасна възможността те да бъдат увеличени до края на годината, ако добри данни за американската икономика продължат да присъстват в докладите.

Ситуацията с дълговата криза в Гърция също държи под напрежение инвеститорите. Златото продължава да бъде актив, възприеман като убежище и бе подкрепено от опасенията за застоя в преговорите за дълга на Гърция. Атина трябва да се договори с кредиторите си преди края на месеца.

Американският долар отчете спад спрямо еврото през изминалата сесия. Слабостта на долара обикновено е от полза за златото, тъй като повишава привлекателността на метала като алтернативен актив и прави доларовите цени по-ниски в относително изражение за притежателите на други валути.

Фючърсите върху злато с доставка през месец август поскъпнаха с 0,77%, за да финишират сесията на ниво от 1 184,90 долара за тройунция. Силният долар оказва натиск върху ценния метал и е много вероятно в дългосрочен план златото да продължи своето низходящо движение.

При продължаване на настоящата низходяща тенденция е само въпрос на време преди да станем свидетели на тест на дъното при 1 150 долара за тройунция. Все пак златото вече подмина 20-периодната средна и се насочва към тест на 89-периодната, която играе ролята на текуща съпротива.

Фючърсите върху сребро със срок на доставка месец юли поскъпнаха с 0,17 цента, или 1,08%, завършвайки търговията на ниво от 16,12 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:55 | 13.09.22 г.
fallback