fallback

Щатският петрол отново се върна на печеливша територия

Златото успя да се възстанови леко от началото на седмицата поради временната слабост на долара

12:08 | 10.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ЕНЕРГИЙНИ СТОКИ

Енергийните стоки се стабилизираха през вчерашния ден. Американският петрол поскъпна над психологическата граница от 60 долара за барел за първи път от седмица насам. Инвеститорите бяха обнадеждени, че Китай е на път да предприеме нови икономически стимули, поради ниската инфлация и слабите икономически данни като цяло в последно време.

Прогнозите за растежа на китайската икономика се свиват с всяко следващо тримесечие, инфлацията и потребителските цени също бележат понижение за пореден път. Ниското ниво на инфлацията е добра основа за стартиране на нови монетарни стимули, които от своя страна се очаква да стабилизират икономиката в района. Постоянно разрастващата се китайска икономика е един от най-големите потребители на суровини в световен мащаб и експанзията й несъмнено ще подкрепи цената на петрола. Именно поради тази причина инвеститорите подновиха покупките през изминалата сесия.

Пазарните участници продължават да следят отблизо и развитието на кризата с гръцкия дълг. През изминалия ден стана ясно, че премиерът Алексис Ципрас е готов на сделка с кредиторите при условие, че се отмени частта с намаляване на пенсиите. Както ни е добре известно, южната ни съседка може да разклати доверието на инвеститорите на Стария континент. Това от своя страна несъмнено би засегнало икономическия растеж в района, което ще има негативно влияние върху котировките на петрола.

Фючърсите върху лек суров петрол с доставка през месец юли приключиха на ниво от 60,53 долара за барел. Котировките на „черното злато“ се върнаха на печеливша територия през изминалия ден, насочвайки се към тест на съпротивата около 61,22 долара за барел.

Въпреки вчерашния ръст на нефта, пазарът остава заплашен от високите цени на щатския долар. През днешния ден инвеститорите са насочили погледи към предстоящия доклад за американските запаси, който ще бъде публикуван в 17:30 часа българско време.

ЦЕННИ МЕТАЛИ

Златото успя да се възстанови леко от началото на седмицата поради временната слабост на щатския долар. Въпреки двете последователни положителни сесии, скъпоценният метал остава в близост до 11 седмичното си дъно при 1 162 долара за тройунция. Мечките ще продължават да диктуват пазара на злато до края на годината, смятат експерти. Предстоящото повишение на лихвените равнища в САЩ ще нанесе силен удар върху цената на жълтия метал. Друга индикация за негативните очаквания към златото е спадът на активите на най-големия фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust до най-ниската точка от началото на годината.

Фючърсите върху злато с доставка през месец август поскъпнаха с 0,3%, за да финишират сесията на ниво от 1 177,17 долара за тройунция. Това бе второ поредно повишение за скъпоценния метал, което позволи на инвеститорите да поемат глътка въздух след силните разпродажби от средата на миналата седмица.

Въпреки доброто представяне от началото на седмицата златото продължава да се намира в ясно изразен низходящ тренд. Следващото по-силно ниво на подкрепа по пътя надолу се намира при 1 150 долара за тройунция.

Фючърсите върху сребро със срок на доставка месец юли поевтиняха с 3 цента, или 0.09%, завършвайки търговията на ниво от 15,957 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:08 | 26.08.22 г.
fallback