fallback

Колебливо представяне за стоките в началото на седмицата

Златото продължава да бъде под силен натиск от високата цена на щатския долар

11:00 | 09.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ЕНЕРГИЙНИ СТОКИ

През изминалия ден основните стоки записаха поредното си неубедително представяне. Цената на щатския петрол се движеше в много тесен рейндж от едва 50 цента. Факторите от последните дни, които оказват най-силно влияние върху котировките на суровината са провелата се среща на страните от ОПЕК в петък и съкращаването на вноса от страна на Китай.

Предлагането на нефт в световен мащаб продължава да надхвърля търсенето с повече от 2 млн. барела. Въпреки този факт, страните от ОПЕК решиха на петъчното си събрание във Виена да не променят производствените квоти, запазвайки ги на познатите нива от 30 млн. барела на денонощие. Този лимит на практика бива прекрачен през последните няколко месеца. С това свое действие страните от картела целят да запазят пазарните си дялове.

Някои други по-второстепенни новини от последните дни бяха свързани с намаляването на броя на платформите в САЩ и спад във вноса на петрол от страна на Китай. Противоречивите новини до голяма степен успяха да объркат инвеститорите, което си пролича и в изминалата сесия. Спадът на платформите в САЩ с нови 4 даде положителен импулс на котировките, като към този момент в страната функционират 642 нефтени платформи. От друга страна пониженият внос на петрол в Китай успя да охлади ентусиазма на биковете, след като сигнализира за засилване на икономическите проблеми в страната.

Фючърсите върху лек суров петрол с доставка през месец юли завършиха вчерашния ден на ниво от 58,31 долара за барел. Котировките на петрола се движеха в много тесен рейндж от едва 50 цента. По време на сесията в понеделник липсваха важни икономически новини и трейдърите се отдадоха на настроенията от последната седмица.

Все пак суровината се намира по-близо до подкрепата от 57,65 долара за барел. При пробив под това ниво можем да очакваме тест и на следващата подкрепа около 56 долара за барел при 89-периодната пълзяща средна.

ЦЕННИ МЕТАЛИ

Търговията със злато през вчерашния ден протече при по-ниски от обичайните за сезона обеми. Благородният метал поскъпна леко в началото на сесията, след което успя да изтрие почти напълно спечелените позиции, за да завърши близо до началната си точка.

Златото продължава да бъде под силен натиск от високата цена на щатския долар и от прогреса в преговорите за дълговата криза в Гърция. Стабилизирането на ситуацията в южната ни съседка ще успокои инвеститорите на Стария континент и ще намали привлекателността на златото в качеството му на безопасен актив.

Фючърсите върху злато с доставка през месец август поскъпнаха минимално до 1 173,50 долара за тройунция. Скъпоценният метал продължава да се търгува ниско под психологическата граница от 1 200 долара за тройунция. По време на сесията в петък, златото дори успя да пробие и под силната подкрепа от 1 175 долара за тройунция. При продължаване на настоящата тенденция е само въпрос на време преди да станем свидетели на тест на подкрепата при 1 150 долара за барел.

Фючърсите върху сребро със срок на доставка месец юли поевтиняха с 2,5 цента, или 0,2%, завършвайки търговията на ниво от 15,595 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:45 | 19.08.22 г.
fallback