fallback

60 долара за барел ли е "новото нормално" за петролните пазари?

Анализаторите не виждат много възможности за покачване на цените скоро

11:22 | 04.06.15 г. 3

Слабият глобален тласък на икономическия растеж и пренасищането на предлагането ще ограничи цените на петрола до около 60 долара за барел през останалата част от 2015 г. и през 2016 г., смятат анализатори.

"Петролните фючърси върху WTI ще останат около 60 долара за барел през останалата част от 2015 г. и ще има лек възходящ тренд към 70 долара в края на 2016 г.", посочи пред CNBC старши икономистът на Mizuho Research Institute Джун Иноуе. "Глобалният икономически растеж изглежда слаб, но няма признаци, че доставките на петрол ще спаднат".

След като отстъпиха до шестгодишно дъно по-рано тази година, цените на петрола се стабилизираха през последните два месеца. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI кръжат в диапазона 50-60 долара за барел от началото на април.

В навечерието на срещата на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) в петък министри от страните производителки на петрол като Ирак, Венецуела и Ангола изпращат окуражителни коментари за покачване на цените до около 75-80 долара за барел, пише Ройтерс.

Но анализаторите не виждат много възможности за покачване на нивата скоро.

"Цените на петрола се установяват в диапазона от 60 до 70 долара за барел", отбелязаха в доклад анализаторите на Capital Economics. "Смятаме, че цените са по-склонни да паднат, отколкото да се покачат през остатъка от тази година".

Според Capital Economics брентът ще затвори годината на цена от 60 долара за барел. Фючърсите върху търгуваното в Европа "черно злато" се разменят при на малко над 63 долара за барел в четвъртък.

"ОПЕК трябва да поддържа схващането, че пазарът определя равнището на цените", каза пък изследователският екип на британската банка Barclays. Въпреки това "производителите на петрол хвърлят око на пазара и са насочени към по-висока цена, която не е задължително да е отражение на производствените им разходи".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:41 | 09.09.22 г.
fallback