fallback

Петролът започна новата седмица със смесени настроения

Фючърсите върху златото продължават да подобряват позициите си

11:37 | 19.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ЕНЕРГИЙНИ СТОКИ

Енергийните стоки стартираха седмицата с колебливо представяне. Щатският петрол поскъпна силно по време на азиатската сесия, пробивайки над 61,60 долара за барел, след което бавно се понижи, за да завърши сесията близо до началната си точка.

Върху движението на суровината през вчерашния ден повлияха няколко фактора. Може би най-важният от тях бе свързан с публикуването на месечния доклад на ОПЕК, в който впечатление прави негативната прогноза на картела относно американския добив. От организацията прогнозираха силен спад в производството на петрол в САЩ, обосновавайки се със затрудненията на местната икономика и спадът на инвестициите в нови сондажи. Тази новина осигури вълната от положителни емоции през изминалия ден.

На другия полюс обаче беше новината, че след падането на повече от 2-годишното ембарго, Иран има готовност моментално да възстанови доставките към западния свят. Производствения капацитет на Иран не е за подценяване, тъй като от правителството планират вдигане на износа на нефт от страната с 1 млн. барела на ден, непосредствено след постигането на споразумение със Запада. Тази новина изглежда успя да натежи на пазара и да изравни везните.

Фючърсите върху лек суров петрол с доставка през месец юли приключиха на ниво от 60,24 долара за барел. В последно време суровината получава добра подкрепа от ескалиращото напрежение в Близкия Изток. Вчерашната сесия не направи изключение, след като котировките видимо започнаха новата седмица с положителен импулс на фона на подновяването на сраженията в Йемен и Ирак.

За момента котировките запазват спокойствие, след като от началото на месец май се движат в тесен рейндж от около едва 3 долара. В близко бъдеще трябва да бъдем внимателни за пробив на съпротивата или подкрепата на рейнджа, за да получим по-ясна представа за предстоящите движения.

ЦЕННИ МЕТАЛИ

Златото започна седмицата с пореден ръст в цената си. Благородният метал успя да задържи печалбите от ралито през изминалата седмица, като дори прибави нови към тях. В момента златото се намира в най-силната си положителна серия от началото на годината. Въпреки силното представяне, инвеститорите не са се самозабравили, знаейки, че повишаването на лихвите в САЩ приближава с всеки изминал ден, а това действие ще донесе силен удар за златото.

Именно поради тази причина активите на най-големия фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust продължават да се понижават като към 15 май възлизат на 723 тона, което е понижение от 0.61 тона до най-ниската точка от четири месеца насам.

Фючърсите върху злато с доставка през месец юни поскъпнаха едва с 0,07%, за да финишират сесията на ниво от 1 224,03 долара за тройунция. За последните шест търговски сесии металът е поскъпнал с близо 40 долара за тройунция и по този начин проби силно над нивото на подкрепа при 1 218 долара за тройунция. Следваща съпротива може да се търси на ниво от 1 240 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:13 | 12.09.22 г.
fallback