fallback

Петролът задържа позиции над 60 долара за барел

Цената на "черното злато" се покачи с 0,5 на сто през миналата седмица

09:20 | 18.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Фючърсите върху суровия петрол поскъпнаха леко през миналата седмица, стимулирани от отслабването на долара, преминавайки отново над ниво от 60 долара за барел.

Петролът с доставка през юни поскъпна до 60,54 долара за барел на Нюйоркската борса за суровини в петък. За седмицата контрактите добавиха 0,5%.

Същевременно брентът с доставка през юли поскъпна към края на същия ден с 0,2% и се установи при 66,97 долара за барел. Цената на фючърсите се покачи с 0,98% за седмицата.

Доларът отслабна след серията от разочароващи икономически данни от САЩ, включително за промишленото производство, продажбите на дребно и цените на производител. Слабите данни подчертаха опасенията, че Федералният резерв ще забави покачването на лихвите, докато американската икономика не влезе в ритъм.

Доларовият индекс ICE, който измерва силата на зелените пари спрямо кошница от шест основни валути, достигна 4-месечно дъно от 93,29 пункта в петък. Индексът приключи седмицата със спад от 1,8%, което бе петото поредно отстъпление – най-дългият период на спад от четири години.

Представените по-рано през седмицата данни показаха, че запасите от суров петрол са спаднали за втора поредна седмица. В доклад Администрацията за енергийна информация на САЩ съобщи в сряда, че запасите са намалели с 2,2 млн. барела през миналата седмица.

Въпреки това производството на петрол в САЩ нарасна през седмицата и остана близо до многогодишния връх от 9,4 млн. барела на ден.

Световното производство на "черното злато" все още изпреварва търсенето след бума на шистовия добив в САЩ и след решението на ОПЕК да не намали през миналата година производството.

В месечния си доклад в сряда Международната агенция по енергетика съобщи, че глобалното предлагане на суров петрол се е покачило с 3,2 млн. барела на ден спрямо година по-рано през април, изпреварвайки с много растежа на търсенето. МАЕ изчислява, че глобалният растеж на търсенето е 1,1 млн. барела на ден през тази година.

Агенцията също така заяви, че първият спад на петролните запаси в САЩ от януари насам не означава край на тенденцията, аргументирайки се с факта, че запасите от петролни продукти продължават да се покачват. 

Същевременно брентът с доставка през юли поскъпна към края на същия ден с 0,2% и се установи при 66,97 долара за барел. Цената на фючърсите се покачи с 0,98% за седмицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:21 | 22.08.22 г.
fallback