fallback

Пасивно начало на седмицата за щатския петрол

Усилията на китайските лидери да стимулират икономиката водят до увеличено търсене на суровини като "черното злато"

10:52 | 12.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ЕНЕРГИЙНИ СТОКИ

Енергийните стоки започнаха новата седмица с колебливо представяне. Щатският петрол продължи да се търгува в подножието на психологическата граница от 60 долара за барел, въпреки новината за растящото търсене на петрол от страна на Китай.

Усилията на китайските лидери да стимулират икономиката водят до увеличено търсене на суровини като петрол, мед и други. Това би трябвало да окаже позитивно влияние върху котировките на “черното злато”, но изненадващо инвеститорите предпочетоха да останат предпазливи през отминалата сесия. Вероятно след известно време, когато пазарът асимилира данните ще се усети по-силен възходящ тласък, но към момента инвеститорите не отдават необходимото внимание на тази новина.

В рамките на последния месец котировките на петрола поскъпнаха с повече от 40%, получавайки силна подкрепа от понижаването на добива на шистов петрол в САЩ и ескалацията на напрежението в Близкия Изток. Като потвърждение на тези думи през последните дни излезе доклад, показващ че броя на нефтените платформи в САЩ се е понижил за 22-ра последователна седмица, като този път спадът е с 11 рафинерии по-малко.

Фючърсите върху лек суров петрол с доставка през месец юни приключиха на ниво от 59.19 долара за барел. В последно време суровината получи солидна подкрепа от обръщащата се тенденция в петролните запаси на САЩ. Близо 15 седмици резервите на икономика номер едно се увеличаваха, като през предпоследната за месец април записаха минорен растеж, а през последната първото си понижение от повече от три месеца насам.

Тази новина в комбинация с понижаването на добива в Либия с повече от половин милион барела дневно осигури необходимия импулс, за да могат котировките да запишат най-силния си месечен растеж от началото на годината.

При продължаване на възходящата тенденция трябва да обърнем внимание на следните нива на съпротива – 62,50, където се намира 200-периодната пълзяща средна и 69 долара за барел. Текущата подкрепа се чертае на ниво от 57,50 долара за барел. Въпреки че цената се намира над 14-периодната пълзяща средна, се формират изгледи за пробив на възходящия тренд, което би могло да бъде текуща консолидация преди пробив над психологическите 60 долара за барел.

ЦЕННИ МЕТАЛИ

Златото започна новата седмица с песимистични настроения. В петъчния доклад за безработицата в САЩ, инвеститорите видяха възможност за по-скорошно повишаване на основния лихвен процент в страната, което би имало силно негативно влияние върху златото.

Неслучайно и точно след обявяването на силния доклад за пазара на труда, от най-големия фонд за злато в света SPDR Gold Trust отчетоха най-големия спад в активите си от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:07 | 06.09.22 г.
fallback