fallback

Петролът затвори април с повишение от 21%

Броят на платформите за добив на "черно злато" в САЩ спадна до най-ниското си ниво от септември 2010 г.

08:56 | 04.05.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цената на лекия суров петрол WTI се покачи с 21% през април на фона на очакванията, че добивът на американския шистов добив е достигнал своя връх и може да започне да спада през следващите месеци с оглед на продължаващия срив в петролните платформи.

Фючърсите върху суровината нараснаха до най-високите си нива за годината в петък, преди да отстъпят леко в края на сесията. Петролът с доставка през юни удари дневен връх от 59,90 долара за барел – най-високото ниво от 11 декември, преди да затвори при цена от 59,15 долара, отстъпвайки в крайна сметка с 0,8%.

За седмицата търгуваната в Ню Йорк суровина поскъпна с 3,5%, отчитайки петото си седмично повишение за последните шест седмици. 

Изследователската група Baker Hughes съобщи късно в петък, че броят на платформите за добив на петрол в САЩ е намалял с 24 през миналата седмица, за да достигне 679. Това бе 21-ата поредна седмица на спад до най-ниското ниво от септември 2010 г. насам. 

Пазарните участници следят внимателно свиването на броя платформи през последните месеци, очаквайки това в крайна сметка да доведе до намаляване на пренасищането на глобалния петролен пазар.

Администрацията за енергийна информация на САЩ съобщи в сряда, че доставките на "черно злато" в Кушинг, Оклахома – основният американски разпределителен център, са намалели за първи път от почти шест месеца през миналата седмица, спадайки с 500 хил. барела до 61,7 млн. Общо запасите на суров петрол в САЩ обаче са нараснали с 1,9 млн. през миналата седмица до 490,9 млн. – най-високото равнище в историята.

Междувременно в Лондон брентът с доставка през юни докосна сесиен връх от 66,93 долара – невиждано от 9 декември ниво, преди да приключи при 66,78 долара към края на търговията в петък, спадайки с 0,48%.

За седмицата търгуваната в Лондон суровина поскъпна с 1,81%, отчитайки четвъртото си седмично повишение.

Фючърсите върху Брента се увеличиха с близо 19% през април, тъй като някои инвеститори заложиха, че дъното вече е достигнато след деветмесечните непрекъснати спадове. Но цените все още са надолу с около 43% от юни насам, когато фючърсите прехвърлиха 116 долара за барел.

По този начин спредът между Брента и суровия петрол WTI отстъпи леко до 7,63 долара за барел към края на търговията в петък в сравнение с 8,13 долара в предходната седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:14 | 13.09.22 г.
fallback