fallback

Петролът поевтиня след разговорите за ядрената програма на Иран

Златото се понижи след натиск от по-добрите от очакваното данни за молбите за помощи за безработни

12:00 | 03.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Енергийни стоки 

Щатският петрол се понижи, след като намали стойността си с 1,9%. Инвеститорите бяха повлияни от новината за рамково споразумение за ядрената програма на Техеран, заради опасенията, че споразумението ще доведе до приток на ирански суров петрол в един вече пренаситен пазар. В момента вече пазарите на стоки са затворени заради великденските празници, които католиците отбелязват в неделя.

Иран и водещите световни сили се споразумяха за пробив в отношенията си, който силно ще ограничи иранската ядрена програма, а в замяна санкциите на Запада постепенно ще бъдат вдигнати и страната ще се върне в световната икономика. Преговорите бяха водени в Лозана, а договор ще бъде съставен до 30 юни. По този начин капацитета на страната за обогатяване на уран ще бъде намален.

Русия е увеличила добива на петрол през март до нови рекордни нива. Увеличението на експорта е допринесло за още по-голямо насищане на световния пазар, което поддържа цените на петрола ниски и има негативен ефект върху руската икономика. През първото тримесечие добивът на петрол в Русия се е увеличил с 1,1% до 131,5 млн. тона

Данните за складовите наличности в САЩ отчетоха ръст за пореден път и отново надвишиха сериозно очакванията на анализаторите. Запасите на петрол са се увеличили с 4,7 млн. барела на фона на прогнози за ръст от 4,2 млн. В страната бяха регистрирани и новите данни за молбите за помощи за безработни.

Те се отразяват всяка седмица в отчет, изготвян от Бюрото по труда. Това е важен измерител за състоянието на пазара на труда в страната. Резултатите за седмицата завършила на 28 март отбелязаха понижение до 268 000 молби. При равни други условия, понижения на молбите за безработни влияе позитивно на щатската икономика.

Фючърсите върху лек суров петрол с доставка през месец май приключиха на ниво от 49,14 долара за барел. В момента цената се намира над нивото на 14-периодната пълзяща средна. В случай, че цената успее през първия ден на следващата седмица да се задържи над нивото на трендовия показател, то това може да се приеме като сигнал за покупка.

От осцилатора RSI виждаме, че индексът се колебае малко под нивото над 50 пункта, което ни показва, че за достигане на нивото при 70 пункта все още има потенциално възходящо движение.

Ценни метали

Златото се понижи, след като отстъпи със 7,30 долара за тройунция. Натиск върху ценния метал оказаха добрите данни на молбите за помощи за безработни. С това контрактите поевтиняха до ниво от 1 200,90 долара за тройунция.

Фючърсите се намират над средната си стойност за последните 14 дни, което е знак, че бихме могли да очакваме ръст през следващите дни на пазара на златото.

Фючърсите върху сребро със срок на доставка месец май се понижиха с 35,8 цента и завършиха търговията си на ниво от 16,70 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:46 | 13.09.22 г.
fallback