fallback

Петролът продължи възхода си с подкрепата на щатския долар

Златото също затвърди силното си представяне

11:11 | 24.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Енергийни стоки

Енергийните стоки получиха солидна подкрепа от временната слабост на щатския долар през изминалия ден. Поевтиняването на щатската валута през последните дни прави стоките като петрола по-достъпни за инвеститори, които не използват зелените пари. Инвеститорите не подминаха и изказването на говорителя на ОПЕК, който заяви, че от картела нямат намерение да понижават добива си, с цел да стимулират котировките на петрола.

На последната среща на ОПЕК през декември разговорите протекоха в същия тон, след като страните членки на организацията бяха единодушни, че не смятат да намаляват производствените квоти, за да съхранят цените. Лидерите на картела заявиха, че няма да предприемат тази мярка, тъй като се опасяват да не загубят пазарни дялове при едно евентуално съкращаване на производството.

В средата на миналата седмица станахме свидетели на силно възходящо движение при петрола. Този импулс в цената бе провокиран главно от решението на Федералния резерв да не повишава основния лихвен процент в САЩ, което донесе облекчение на инвеститори в различни краища на света.

Фючърсите върху лек суров петрол с доставка през месец май приключиха на ниво от 47,34 долара за барел. На долната графика би могъл да се види пробивът на низходящия тренд, който стана факт след вчерашната търговия. При петрола би могло да се образува един от най-популярните технически модели за обръщане на тренда, а именно двойно дъно. Дъното регистрирано на 17 март може да бъде най-ниската точка за „черното злато“ и оттук насетне котировките да се насочат във възходяща посока.

През следващите месеци се очаква суровината да получи допълнителна подкрепа от започването на туристическия летен сезон, който традиционно стимулира потреблението на горива. Следващото по-силно ниво на съпротива по пътя нагоре се намира около 52,36 долара за барел.

Ценни метали

Златото продължи силното си представяне и през вчерашния ден. След позитивното движение през изминалата сесия, благородният метал увеличи печелившата си серия на четири поредни дни. Металът продължава да бъде под положителното влияние на решението на Федералния резерв да не повишава лихвените равнища в САЩ за момента. Това оказа силна подкрепа на златото и котировките му поскъпнаха с повече от 35 долара за отминалите четири търговски сесии.

Фючърсите върху злато с доставка през месец април поскъпнаха до 1 191,52 долара за тройунция. Преодоляването на подкрепата около 1 150 долара продължава да бъде непосилна задача за мечките. През изминалата седмица нивото бе поставено на тест за пореден път, но отново успя да издържи на натиска. След поредния неуспешен опит за пробив под ключовата подкрепа цената се насочи в обратната посока.

Към днешна дата биковете продължават да имат превес и в близко бъдеще е по-вероятно котировките да продължат да нарастват. Следваща съпротива е нивото при 38,2 пункта на Корекциите на Фибоначи, или 1 197,30 долара за тройунция. При пробив на това ниво, можем да очакваме цената да достигне до 1 218,40 долара за тройунция, където ще срещне следващата съпротива при 50.0 пункта.

Фючърсите върху сребро със срок на доставка месец май поскъпнаха с едва 1 цент, или по-малко от 0,1%, завършвайки търговията на ниво от 16,891 долара за тройунция. Суровината поскъпна с повече от 9% през отминалата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:59 | 09.09.22 г.
fallback