fallback

Петролът изпрати още една седмица на силни спадове

Цените на "черното злато" останаха под натиск въпреки спада на долара от 12-годишния му връх спрямо еврото

09:33 | 23.03.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цените на петрола изпратиха още една седмица на загуби, повлечени надолу от последните доклади, които потвърдиха глобалното пренасищане от запаси на суровината. Загубите обаче можеше да бъдат и значително по-големи с оглед на пропадането на долара, който отстъпи от 12-годишния връх спрямо еврото след заседанието на Федералния резерв.

Фючърсите върху WTI завършиха седмицата със спад от 2,21% до 43,85 долара за барел, след като седмица по-рано американския петрол се търгуваше при 44,84 долара за барел.

Междувременно търгуваният в Европа сорт Брент отчете седмична загуба от 3,57% до 52,72 долара за барел, след като затвори при 54,67 долара за барел седмица по-рано.

Петролните запаси в САЩ нараснаха с 9,6 млн. барела през седмицата, която приключи на 13 март, отчитайки по този начин десетото си поредно седмично покачване. Ръстът надхвърли повече от два пъти очакваното от пазара разширение от 4 млн. барела.

Междувременно петролните запаси в Кушинг, Оклахома, нараснаха с близо 2,9 млн. до 54,4 млн. барела през седмицата до 13 март, също отчитайки ново рекордно ниво.

Въпреки това в понеделник ОПЕК посочи в месечния си доклад, че добивът на "черно злато" в САЩ може да започне да намалява до края на тази година. В четвъртък пък кувейтският петролен министър Али ал-Омаир каза, че петролният картел ще продължи да добива със същия темп въпреки глобалното пренасищане, за да запази пазарния си дял.

В същото време инвеститорите са фокусирани върху преговорите между Вашингтон и Техеран относно ядрената програма на Иран, които биха могли да доведат до увеличаване на износа на близкоизточната страна. Очаква се това допълнително да "наводни" и без това вече наситения петролен пазар.

Междувременно Фед посочи в сряда, че увеличението на лихвените нива едва ли ще се случи през лятото, каквито бяха очакванията на голям брой експерти. Според мнозина институцията може и изобщо да не предприеме подобен ход през 2015 г.

Федералният резерв също така понижи прогнозите си за ръста на БВП поради отрицателното въздействие на щатската валута и цялостните глобални перспективи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:54 | 05.09.22 г.
fallback