fallback

Основните стоки записаха понижения през сесията от вторник

Силният долар продължава да оказва допълнителен натиск върху суровините

11:00 | 18.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Енергийни стоки

Щатският петрол отново остана на червена територия и през изминалата сесия. Най-ниските стойности, които бяха достигнати през изминалия ден бяха от 42.63 долара за барел, но по-късно през сесията, “черното злато” успя да изтрие част от загубите си. Главен фактор за „мечите“ настроения сред инвеститорите са притесненията около иранската ядрена програма.

Пазарът на петрол е все още разклатен, а евентуално споразумение спрямо иранската ядрена програма може да доведе до сериозен спад в цената на „черното злато“. През последните години иранският износ бе ограничен от западните санкции, чиито цели са да притиснат Техаран заради ядрените му амбиции. Сделката, която ще намали санкциите би довела до половин милион барела дневно или повече ирански петрол, който да се предлага на пазара. Вследствие на това пазарно явление и досегашното свръхпроизводство, цените на суровия петрол биха достигнали още по-ниски нива.

Ден по-рано американският петрол достигна най-ниската си точка от шест години насам. Международната агенция по енергетика изказа своята прогноза, че низходящото движение на цената на петрола е неизбежно, след като добивът продължава да расте, а търсенето остава слабо.

Силният долар оказва допълнителен натиск върху суровината и само за последната седмица обезценяването на „черното злато“ бе от около 10%.

Фючърсите върху лек суров петрол с доставка през месец април поевтиняха с 42 цента, или 1%, приключвайки на ниво от 43,46 долара за барел. Най-близката зона на съпротива можем да открием при 45,00 долара за барел, а подкрепа може да бъде търсена около зоната при 32,49 долара за барел.

Осцилаторът RSI ни показва, че цената навлиза в зоната на свръхпродажбите при 30 пункта. Потенциална възходяща корекция остава вероятна, но средносрочните очаквания са за поевтиняване на суровината.

Инвеститори и анализатори остават на мнение, че в световен мащаб и по-конкретно в САЩ изобилието от суров петрол е факт. Краткосрочните прогнози са, че повишаващите се запаси и силно темпо на добив ще продължат да притискат цената. Единствената зелена светлина пред петрола остава започването на туристическия сезон. През този период от годината потреблението на гориво нараства.

Фючърсите върху петрол сорт Брент със срок на доставка през май премахнаха 43 цента, или 0,8%, приключвайки на ниво от 53,51 долара за барел.

Ценни метали

Златото продължи с негативното си представяне и през сесията от вторник и достигна най-ниските си нива от месец ноември. Скъпоценният метал се търгуваше в тесен диапазон и остана близо до нивата от 1 150 долара за тройунция. Пазарните участници остават предпазливи преди пресконференцията на Федералният резерв по–късно през днешния ден. Решението от заседанието е от ключово значение за посоката, по която ще поеме цената на метала.

Инвеститорите насочват вниманието си към това, институцията да даде сигнал, дали ще повиши лихвените проценти за първи път от девет години. Слабите икономически данни и забавената щатска икономика напоследък, са предпоставка за забавяне на вдигането на лихвените нива, като това ще бъде благоприятно за златото, защото експанзивната икономика увеличава търсенето на метала. Ако все пак Централната банка реши да вдигне лихвените проценти ще постави икономиката и търсенето на злато под сериозен тест.

Фючърсите върху злато с доставка през месец април отчетоха спад от 5 долара, или 0,4%, приключвайки на ниво от 1 148,20 долара за тройунция. Нивото около 1 150 долара за тройунция е едно от най-силните при златото. Следващата ключова съпротива, която може да бъде търсена е при нивата от 1 136 долара за тройунция. Тук също техническият индикатор RSI ни сигнализира за цена, която се намира в зоната на свръхпродажбите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:13 | 19.08.22 г.
fallback