fallback

ОПЕК запази очакванията си за глобалния растеж в търсенето на петрол

Петролната кошница на организацията отчете покачване от 22% през февруари

15:42 | 16.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Значителен ръст в цената на петрола, произвеждан от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), леко завишаване на производството извън ОПЕК, както и низходяща ревизия на прогнозата за растежа на Русия са сред основните заключения на последния месечен доклад на 12-членния петролен картел.

Oрганизацията прогнозира, че доставките от страните извън ОПЕК ще растат с 850 хил. барела на ден през 2015 г., каквито бяха прогнозите и в предишния доклад.

Същевременно ръстът на доставките извън ОПЕК за изминалата 2014 г. бе покачен леко до 2,04 млн. барела на ден поради по-силния от очакваното ръст през последното тримесечие, предава WBP Online.

Кошницатa на ОПЕК е отчела средно ниво от 54,06 долара за барел през февруари, което представлява ръст от 9,68 долара, или почти 22%,спрямо предходния месец. Покачването се дължи основно на възхода на търсенето от Европа и Азия. С това оптимизмът, че цените на петрола може да са достигнали дъното, се увеличава.

ОПЕК не коригира очакванията си относно растежа на търсенето на петрол в световен мащаб за 2015 г., който все още се очаква да е средно 1,17 млн. барела на ден – каквато бе и оценката в предходния месец. Почти половината от ръста на търсенето на петрол през 2015 г. се очаква да дойде от Китай и Близкия изток, се казва още в доклада.

Що се касае до растежа на световната икономика, ОПЕК запази проекцията си без изменение. Според икономистите на организацията глобалният БВП ще се разшири с 3,4% през тази година. Оценката показва още, че растежът на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие също ще е без промяна спрямо предходните очаквания – 2,2%.

Икономическият екип на петролния картел коригира обаче оценката си за глобалния икономически растеж през 2014 г. до разширение от 3,3% в сравнение с ръста от 3,2% в предходния доклад.

Прогнозата за растежа на Китай за 2014 г. остана на 7,4%, а тази за 2015 г. – 7%. Оценката за Индия пък бе покачена леко до растеж от съответно 7,2% и 7,5% за миналата и тази година.

Според ОПЕК Русия ще отчете свиване от 3,2% през 2015 г. в сравнение с отстъплението от 2,4% в предходния доклад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:41 | 04.09.22 г.
fallback