fallback

Златото продължава да губи позиции под натиска на скъпия долар

Жълтият метал може скоро да получи тласък от търсенето от Китай и Индия, смятат експерти

08:47 | 16.03.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Изминалата търговска седмица не бе успешна за златото, като контрактите върху жълтия метал приключиха на отрицателна територия след поредния възход на щатския долар, който ограничи търсенето.

Фючърсите върху златото с доставка през април поевтиняха с 1,28% и затвориха петъчната сесия при 1 152,40 долара за тройунция. Седмица по-рано активът се търгуваше за 1 167,40 долара.

Анализаторите от Capital Economics заявиха, че "златото все още трябва да се повлиява както от търсенето на сигурни инвестиционни убежища поради новите проблеми в еврозоната, така и от оживлението в търсенето на домакинствата от Китай и Индия".

Ситуацията на Стария континент все още остава неясна, като преговорите за Гърция продължават. Германският министър на финансите Волфганг Шойбле заяви в петък, че липсата на напредък в решаването на финансовите проблеми на Атина увеличава шансовете за излизане на Гърция от еврозоната – т.нар. Grexit.

В Китай правителството на страната планира да разреши междубанковата търговия със злато в края на април на фона на по-широкия набор от банкови реформи – ход, който има потенциала да насърчи търсенето на метала и съответно да увеличи неговата цена.

Доларовият индекс ICE ce търгуваше в близост до най-високото си ниво от април 2003 г., стимулиран от очакванията, че лихвените проценти в САЩ ще бъдат повдигнати още през юни тази година на фона на стабилното според анализаторите икономическо възстановяване отвъд Океана. Деноминираните в долари стоки остават чувствителни и към изменението на щатските пари. Всеки ръст на американската валута изпраща надолу жълтия метал, правейки го по-малко достъпен за притежателите на други валути.

През тази седмица Федералната комисия по отворения пазар ще проведе мартенското си заседание. Инвеститорите следят внимателно централната банка на САЩ за сигнали дали и кога институцията ще започне постепенно покачване на рекордно ниските лихвени нива.

Анализаторите от Capital Economics прогнозираха през миналата седмица, че Фед ще започне да повишава лихвите през юни и ще ги върне към по-нормалните нива от около 3,5% през 2017 г. въпреки настоящите ниски темпове на инфлацията и глобалните проблеми. В резултат на това американският долар вероятно ще се засили още повече.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:52 | 10.09.22 г.
fallback