fallback

Засилването на долара изпрати надолу петрола през миналата седмицата

Фючърсите върху брента и WTI отстъпиха под границите от съответно 60 и 50 долара за барел

09:40 | 09.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Фючърсите върху лекия суров петрол WTI поевтиняха рязко в петък, след като щатският долар получи значителен тласък след представянето на оптимистичните данни за заетостта в САЩ.

Доларовият индекс ICE, който измерва силата на зелените пари спрямо шест основни валути, скочи c 1,39% до 97,74 пункта късно в петък – най-високото равнище от септември 2003 г.

Подобряването на позициите на американската валута дойде, след като Министерството на труда съобщи, че икономиката на САЩ е добавила 295 000 нови работни места през февруари –  много повече от прогнозата на икономистите за 240 000. Равнището на безработицата пък отстъпи до 5,5% от 5,7% през януари, което е най-ниското ниво от май 2008 г.

Положителният доклад за работните места подхрани очакванията, че Федералният резерв ще започне повишаване на лихвените проценти още през юни. Очакванията за по-високи лихви се считат за мечи знак за деноминираните в долари активи, като петрола, които стават по-малко достъпни за притежателите на други валути.

Търгуваната в Ню Йорк суровина с доставка през април изтри 2,27% в петък, затваряйки седмицата на ниво от 49,61 долара за барел. В четвъртък WTI поевтиня с 1,49% до 50,76 долара за барел. За седмицата цената на актива спадна с 0,3%, отчитайки трета поредна седмична загуба.

Изследователската група Baker Hughes съобщи в петък, че броят на платформите за добив на петрол в САЩ е намалял с 63 през по-миналата седмица до 923 – най-ниското ниво от юни 2011 г.

Пазарните участници отделят специално внимание на намаляването на броя им в последните месеци, което според мнозина в крайна сметка ще доведе до намаляване на пренасищането на пазара на суров петрол и скок на цените. Въпреки това общите запасите от суровината в САЩ достигнаха 444,4 млн. барела, което е най-високото равнище за последните повече от 80 години.

Междувременно в Лондон брентът с доставка през април изгуби 1,24% в петък, за да се установи при 59,73 долара за барел към края на седмицата. Априлските контракти изтриха 4,55% за седмицата, отбелязвайки най-лошото си седмично представяне от началото на януари на фона на облекчаването на опасенията за прекъсване на доставките от Либия.

По този начин спредът между брента и WTI достигна 10,12 долара за барел към края на търговията в петък в сравнение с 10,29 долара в предходната седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:02 | 03.09.22 г.
fallback