fallback

Подновените опасения за свръхпредлагане изпратиха петрола надолу с 3%

Запасите от "черно злато" в САЩ са скочили с още 14,3 млн. барела, показаха последните данни на Американския институт по петрола

09:17 | 19.02.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цените на петрола отчитат значителни понижения в четвъртък, след като опасенията за глобалното свръхпредлагане се върнаха на пазара и засегната инвеститорските нагласи.

Фючърсите върху американския петрол WTI с доставка през април поевтиняват с 2,94 на сто до 51,27 долара за барел, докато цената на контрактите върху брента с доставка през април спада с 0,77 на сто до 59,53 долара за барел.

"Цените на суровия петрол спаднаха заради опасенията, че неотдавнашният подем е бил прекален на фона на продължаващото пренасищане с доставките. Увеличението на цените с 34% от средата на януари насам до голяма степен е подхранвано от свиването на капиталовите разходи и намаляващия брой на платформите за добив в САЩ, което трябва да доведе до спад в производството в краткосрочен план", твърдят анализаторите на ANZ Bank.

Нещо повече, анализаторите на BNP Paribas заявиха наскоро, че "покачването на цената на WTI може да бъде преждевременно, като се има предвид обема на запасите".

В сряда Американският институт по петрола съобщи, че запасите от "черно злато" в САЩ са скочили с още 14,3 млн. барела през седмицата, която приключи на 13 февруари – много повече от предвиденото разширение от 3,1 млн. барела в прогнозите на анализаторите.

По-късно днес се очакват най-новите данни на Администрацията на енергийна информация ма САЩ. Запасите от суров петрол отвъд Океана вече са на най-високото си ниво, откакто агенцията започна да следи седмичните данни и се очаква да покажат ново покачване от 2,957 млн. барела.

Поглеждайки към геополитическите промени, износът на петрол от Либия се срина до по-малко от 200 000 барела на ден поради ескалиращото насилие, което принуди страната да затвори всичките си големи пристанища.

Междувременно протоколът от последното заседание на Федералния резерв на САЩ през януари показа, че централните банкери предпочитат да забавят нормализирането на лихвените равнища поради опасенията за развитието на глобалната икономика.

Всичко по темата за петрола четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:33 | 07.09.22 г.
fallback