fallback

Златото под натиск въпреки спада на долара

Среброто поскъпна с над 3% през миналата седмица, отчитайки първи седмичен ръст в последния месец

09:39 | 16.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цената на златото остана под натиск въпреки загубата на позиции от страна на щатския долар през миналата седмица. Жълтият метал не успя да продължи възхода си от последните седмици въпреки несигурността около Гърция и продължаващата криза в Украйна.

Контрактите върху метала с доставка през април поевтиняха с 0,61% до 1 227,10 долара за тройунция през изминалата седмица. Активът достигна своето дъно в сряда, когато цената докосна 1 216,50 долара за тройунция – най-ниското ниво от 9 януари, на фона на продължаващите очаквания, че Федералният резерв може да започне повишаване на лихвените проценти по-късно тази година.

Доларовият индекс ICE, който измерва силата на зелените пари спрямо кошница от шест основни валути, спадна общо с 0,5% до 94,24 пункта към края на миналата седмица. Отслабването на американската валута обикновено дава тласък на деноминираните в нея стоки, като златото, тъй като ги прави по-достъпни за притежателите на други парични средства.

Спадът на долара дойде, след като данните от петък показаха, че американските потребителските нагласи неочаквано се влошават през февруари. Индексът на потребителското доверие на Мичиганския университет спадна до 93,6 пункта, което е отстъпление от крайния резултат от 98,1 пункта през януари. Икономистите не очакваха промяна.

Докладът дойде ден, след като данните показаха, че продажбите на дребно в САЩ неочаквано са се понижили с 0,8% през миналия месец след отстъплението с 0,9% през декември.

Междувременно сребърните фючърси с доставка през март поскъпнаха с 2,98% в петък до 17,29 долара за тройунция. За седмицата активът добави 3,59%, отчитайки първи седмичен ръст в последния месец.

Медта с доставка през март пък поскъпна леко с 0,12% до 2,605 долара за паунд в петък след подобряването на икономическите данни от Европа, което подсили надеждите за увеличаване на търсенето на червения метал. За седмицата цената на метала се покачи с 0,73% за втория пореден седмичен ръст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:39 | 09.09.22 г.
fallback