fallback

Брентът прехвърли 60 долара за барел

Цената на "черното злато" получи тласък от по-слабия щатски долар и новините за значителни съкращения на разходите в индустрията

10:12 | 13.02.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цената на търгувания в Европа петрол сорт брент се покачи над 60 долара, възползвайки се от по-слабия щатски долар и новините за значителни съкращения на разходите в индустрията.

Фючърсите върху суровината с доставка през април поскъпнаха с 1,31 на сто до 60,06 долара за барел по време на азиатската сесия в петък.

Междувременно цената на американския петрол WTI с доставка през март нарасна с 1,23 на сто до 51,84 долара за барел.

Тласът за покачването на цените даде щатският долар, които изгуби позиции спрямо повечето водещи валути. Всяко поевтиняване на американските пари има тенденцията да стимулира търсенето на деноминираните в щатската валута стоки, като петрола.

"Цената на суровия петрол се възстанови след двата поредни дни на загуби на фона на намаляването на разходите в сектора и по-слабия долар, които увеличиха продажбите. Коментарите от главния изпълнителен директор на Shell, че доставките не могат да бъдат в състояние да отговорят на нарастващото търсене също помогнаха за нагласите", посочиха експертите от ANZ Bank, цитирани от WBP Online.

Няколко големи петролни компании в САЩ и Европа обявиха съкращения на инвестициите и на работните места с оглед на спада на цените на петрола.

Въпреки това "нестабилността на пазарите на петрол вероятно ще продължава на фона на ниската активност от страна на Китай, очаквана в навечерието на честването на Китайската Нова година", добавиха анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:43 | 20.08.22 г.
fallback