fallback

Петролът се върна над 50 долара за барел

Тласък на цените дава стачката в девет петролни рафинерии в САЩ

10:04 | 03.02.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Фючърсите върху американския петрол поскъпнаха до над 50 долара за барел след солидните повишения в предходните две сесии, изпращайки сигнал за постепенно намаляване на дисбаланса между търсенето и предлагането.

Цената на контрактите с доставка през март се покачи с 1,11 на сто до 50,12 долара за барел.

Същевременно търгуваните в Европа фючърси върху брента също с доставка през март нараснаха с 1,54 на сто до 55,60 долара за барел.

"Пазарите на суров петрол продължиха да се консолидират, като цените се покачиха с около 10% в последните две сесии. Докладът от петък за броя на платформите в САЩ подкрепи цените, след като 94 платформи бяха затворени в последната седмица", коментираха експертите от ANZ Research, цитирани от WBP Online.

Броят на петролните платформи намаля през 13 от последните 16 седмици след рекордната стойност от 1 609, достигната в средата на октомври.

Тласък за растежа даде и затварянето в края на миналия месец на късите позиции на пазарните участници.

Майкъл Хюсън от CMC Markets добавя, че "възстановяването на цените на петрола изглежда повишиха надеждите, че можем да видим краткотраен ръст след спада от последните седем месеца".

Междувременно в САЩ продължава стачката в девет рафинерии, чиито служители протестират за трети пореден ден, след като местният синдикален съюз не успя да постигне съгласие за подписване на нови трудови договори. Още рафинерии изразиха готовност да се присъединят към стачката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:50 | 11.09.22 г.
fallback