fallback

Ел Бадри: Цената на петрола може да падне под 40 долара за барел

Ще се върнем обратно към по-високите цени много скоро, сигурен е същевременно ръководителят на ОПЕК

18:11 | 21.01.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Генералният секретар на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) Абдала ел Бадри изрази убеждението си, че цените на петрола, които са на най-ниското равнище от 2009 г. насам, ще продължат да падат.

Същевременно той защити решението на организацията от ноември картелът да не намалява обема на дневното производство. Цените на петрола се свиха с почти 60% от юни насам, като достигнаха и 45 долара за барел, не на последно място именно заради решението на ОПЕК от ноември. 

Според Ел Бадри цените на двата сорта петрол могат да паднат и под 40 долара за барел, предаде Ройтерс. „На пазара има свръхпредлагане. А търсенето се свива на фона на слабите прогнози за икономическия растеж", каза Ал Бадри в рамките на Световния икономически форум в Давос.

„Всички ни казват да намалим производството. Но нека ви питам – ние на по-ниски разходи или на по-високи разходи произвеждаме“, пита реторично Бадри.

„Цените обаче ще се възстановят. Виждал съм това вече 3-4 пъти през живота си. Ще се върнем обратно към нормалността много скоро“, добави той. Според него политиката на ОПЕК не е насочена срещу Русия, Иран или САЩ.

„Проблемът е в това, че цените на черното злато се понижиха твърде силно и основните показатели на пазара не съответстват на понижението на цените с 40 до 50 процента“, заключи Ел Бадри. 

Цената на петрола на равнище 45 долара за барел е временно явление, заяви днес и главният икономист на Международната агенция за енергията (МАЕ) Фатих Бирол при пряко включване от Давоския форум.

„През втората половина на текущата година ще станем свидетели на повишение на цените на петрола и затова според мен цена от 45 долара е временно явление", каза експертът, цитиран от ТАСС. Той допълни, че според най-новите данни на МАЕ инвестициите в петролния сектор през 2015 година ще спаднат със 100 млрд. долара, или с 15% в годишно изражение.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:02 | 14.09.22 г.
fallback