fallback

Медта се срива с 6% при най-сериозния спад от 6 години*

Металът поевтинява заради намаляващото търсене в Китай и Европа и увеличените запаси

12:56 | 14.01.15 г. 8
Автор - снимка
Редактор

Медта поевтинява с повече от 6% днес, което е най-значимия спад за последните 6 години заради намаляващото търсене и увеличаването на запасите, пише WBP Online. Цената на индустриалния метал достигна 2,49 долара за фунт (0,454 кг) при електронната търговия на Comex. 

Притесненията за отслабващото търсене все още не са разсеяни. Най-големият потребител на мед в света Китай се очаква да намали търсенето през 2015 г., докато световните запаси се увеличават.

Влошаващата се икономическа ситуация в Европа и все още слабият световен икономически ръст също подкопават цената на ресурса в дългосрочен план. Нещо повече, американският долар се търгува на многогодишно високи нива и силната валута също оказва натиск върху медта.

В момента инвеститорите очакват Европейската централна банка да обяви мащабно вливане на ликвидност. Въпреки това такъв ходи не се очаква да помогне на медта, като свежата ликвидност вероятно ще се насочи към ценни книжа и акции. Наливането на ликвидност най-вероятно няма да успее да увеличи икономическата активност в еврозоната, което означава, че търсенето на медта би трябвало да остане същото или да продължи спада си.

Спадът започва да изглежда като голяма паника. Инвеститорите продават дългосрочните си позиции. Производителите, които вече са на пазара, залагат на падащи цени с допълнителни продажби на фючърси. Низходящата тенденция може да продължи, като допълнителни загуби се очакват в бъдеще.

* Данните са актуални към 11:30 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:20 | 10.09.22 г.
fallback