fallback

Петролът продължава да търси дъно в края на годината

Администрацията на Обама даде зелена светлина за задграничните продажби на свръхлек петрол

12:34 | 31.12.14 г. 2
Автор - снимка
Създател

Цените на петрола отново са на червено в последния борсов ден на 2014 г., насочвайки се към значително отстъпление на годишна база на фона на борбата на пазара с глобалното свръхпредлагане и липсата на търсене.

Фючърсите върху американския петрол WTI с доставка през февруари поевтиняват с 1,5 на сто до 53,31 долара за барел.

Същевременно цената на търгувания в Европа сорт брент също с доставка през февруари спада с 1,99 на сто до 56,48 долара за барел.

Двата най-популярни сорта "черно злато" отбелязаха значителни отстъпления през второто полугодие, насочвайки се към най-големите си загуби от 2008 г. Насам.

По-късно в сряда Администрацията за енергийна информация на САЩ ще представи седмичните си данни за запасите от суровината. Очакванията са за нов растеж, който допълнително ще покаже наличието на свръхпредлагане на пазара.

Във вторник Американският петролен институт съобщи, че запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили със 760 000 барела през седмицата, която приключи на 26 декември, докато анализаторите очакваха спад с около 100 000 барела.

Междувременно администрацията на президента на САЩ Барак Обама даде зелена светлина във вторник на задграничните продажби на свръхлек петрол без необходимостта от одобрение на правителството.

Добивът на петрол в САЩ се очаква да нарасне до 9,3 млн. барела на ден през следващата година – най-високото ниво от началото на 70-те години, благодарение на бума на фракинга.

Междувременно пожарите в най-голямото петролно пристанище на Либия – Ес Сидер, които продължават близо седмица, са унищожили повече от 1,8 млн. барела суров петрол до момента и са повредили седем цистерни за съхранение.

Пазарните участници реагираха и на публикуваните по-рано през деня данни за производствения сектор в Китай. Индексът на HSBC спадна до 49,6 пункта през декември спрямо 50 пункта месец по-рано. Всяко ниво под границата от 50 пункта е сигнал за свиване на активността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:52 | 13.09.22 г.
fallback