fallback

Златото продължава да поевтинява

Инвеститорите следят петрола и сигналите от Федералния резерв за вдигане на лихвите

11:38 | 16.12.14 г. 7
Автор - снимка
Редактор

Във вторник златото загуби малко от стойността си след като цената му падна с 2,5% в предишната сесия, когато цената на ценния метал отбеляза най-големия си спад за повече от година, последвайки продължаващия спад в цените на петрола, предава Ройтерс. Спот цената на златото се понижава с 0,83% до 1 197,70 долара за унция към 11:15 часа българско време. Ценният метал загуби 2,5% от стойността си в понеделник, премахвайки всички печалби от миналата седмица, докато цените на петрола се сринаха до ново дъно за последните пет и половина години. Това намали стойността на златото като хедж срещу предизвикваната от петрола инфлация. Спадът от понеделник бе най-големият за един ден от 2 декември 2013 г.

Февруарските фючърси върху златото в САЩ поевтиняха с 1% до 1 195,30 долара за унция, удължавайки загубите за пета поредна сесия.

Освен за петрола, инвеститорите се оглеждат за двудневната среща на Федералния резерв (Фед) на САЩ, която започва във вторник. Те търсят сигнали относно повишаването на основния лихвен процент на САЩ.

Американската икономика се засили и нови работни места са създадени с по-бързо от очакваното темпо от последната среща на Фед през октомври. Тогава от Федералния резерв заявиха, че е малко вероятно лихвеният процент да бъде увеличен още „значителен период от време“.

Банкерите ще трябва да решат дали да не променят тази фраза въпреки по-ниската от прогнозираната инфлация и икономическата слабост в Европа и Азия.

„Възможно е да видим волатилен пазар, ако не премахнат фразата „значителен период от време“, заяви Виктор Тианпирия, анализатор в Australia and New Zealand Banking Group. Той смята, че има вероятност златото да достигне 1 180 долара за унция до края на годината.

Анализаторът от INTL FCStone Едуард Миър вярва, че Фед ще запази фразата „за значителен период от време“ в изявлението си, предстоящо да бъде публикувано в четвъртък. Според него политиците могат да предпочетат да изчакат и да видят „дали американската икономика ще бъде хваната във водовъртежа на забавящия се световен растеж“.

„Ако сме прави в предположението си, ние ще наблюдаваме отслабване на долара оттук насетне и ще видим лек ръст при суровините, така че вероятно ще искаме да оставим дългосрочно златото да продължи спада си“, заяви в бележка Миър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:24 | 14.09.22 г.
fallback