IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът спадна под 60 долара за барел в САЩ

Нивото е най-ниското от юли 2009 г., като дневният спад е 1,6%

22:10 | 11.12.14 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петролът спадна под 60 долара за барел в САЩ

Цената на американския петрол спадна под 60 долара за барел в днешната сесия до 59,95 - най-ниското ниво от юли 2009 г. насам, предава The Wall Street Journal.

Разпродажбите в началото на сесията бяха ограничени въпреки перспективите за прекомерно предлагане и през следващата година, но в крайна сметка бе отчетен спад от 1,6% за деня.


Фючърсите получиха известна подкрепа от данни, които показаха, че продажбите на дребно в САЩ през ноември са отчели най-силния си ръст от осем месеца благодарение на по-евтиния бензин.

През последните близо шест месеца петролът е поевтинял с около 40% на фона на увеличеното производство в САЩ и Либия. Продажбите се ускориха в края на миналия месец, след като ОПЕК не намали производството на картела.

Цените спаднаха рязко вчера, след неочаквания ръст на запасите в САЩ. През седмицата Американската служба за енергийна информация и ОПЕК намалиха прогнозите си за търсенето на петрол през 2015 г., а Международната агенция за енергия се очаква да оповести прогнозите си утре.

Сортът Брент, който е международният бенчмарк, затвори с понижение от 0,9% до 5-годишно дъно от 63,68 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 14
многодобре
преди 9 години
За всеки случай да внимаваме,че това "бум"може и да е по-страшничко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 17
LuckyYou
преди 9 години
Разбира се, някои страни ще пострадат, това са износителките на петрол, но не всички!Има държави, които са мислили за диверсификация на енергийните си икономики - Страните от Персийския Залив и Норвегия имат огромни инвестиционни фондове, които регистрират ръстове, големи и постоянни. Дори и да имат загуби от петрола - те ще успеят да се нагодят към новата реалност, защото инвестиционните им фондове ще продължат да правят печалби и това ще доведе до възможност за продължаване на силното представяне на тези икономики! А най-големите губещи от всичко, което прави САЩ в момента ще са Русия и Венецуела.България обаче ще спечели - икономика нетен вносител на петрол, също така основните ни търговски партньори са от ЕС, а ЕС също ще спечели от тази енергийна революция, което допълнително ще помогне за възстановяването на България. Моля се да се оправим и с корупцията, за да можем наистина да се почувстваме по-богати и сигурни, но с това правителство няма как да стане :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 17
LuckyYou
преди 9 години
Еманацията на шистовата енергийна революция в САЩ предстои! Изсипването на толкова много петрол предполага коригиране на цената, защото изобилието е вече напълно явно. По същия начин както падна цената на газа в САЩ преди няколко години. Но разбира се - това не е лошо! В случая евтиния петрол ще доведе до нов БУМ в световната икономика, защото когато основата ти е евтина, можеш да си позволиш да намалиш себестойността на благата, които произвеждаш, което ще увеличи печалбата, а когато и бензинът ти е евтин - тогава можеш да си купуваш други неща, вместо бензин! Предстои надуването на новия световен балон! Очаквам много скорошно възстановяване на икономикте на САЩ и ЕС и нов икономически подем, подобен на този от 2005 - 2008! Не вярвам това да стане през 2015, въпреки че и тя ще е много силна, защото ще загатне за потенциала, но 20016 и 2017 ще бъдат истински БОГАТИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още