fallback

Саудитска Арабия: Защо трябва да намаляваме производството?

Ще запазим добива от 9,6-9,7 млн. барела на ден и занапред, заяви петролният министър Али ал Наими

08:18 | 11.12.14 г. 1

Петролният министър на Саудитска Арабия Али ал Наими опроверга предположенията, че най-големият износител на суров петрол в света може да намали производството, за да спре пропадащите цени. По думите му добивът на Кралството е останал стабилен през миналия месец, предава CNBC.

Запитан дали смята, че ще бъде необходимо да се намали производството на петрол преди следващата планирана среща на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) през юни, той отговори: "Защо трябва да се намали производството? Защо?"

Али ал Наими говори пред журналисти в кулоарите на годишната конференция UNclimate Change в перуанската столица Лима. Коментарът му бе свързан с резките движения на енергийните пазари след срещата на ОПЕК на 27 ноември, на която Саудитска Арабия се противопостави призивите за свиване на производството.

Наими запази позицията, която отстояваше досега: пазарът ще бъде оставен да се самобалансира без намесата на Кралството. Действията се разглеждат като промяна от дългогодишната саудитска политика, която бе за активна намеса на пазара в случаите на необходимост.

Въпреки че цените на петрола спаднаха с повече от 10 долара за барел след среща на ОПЕК във Виена, Наими не показа голяма загриженост. По думите му Саудитска Арабия е произвело 9,6-9,7 млн. барела суров петрол на ден през ноември, като тази цифра съответства на прогнозите октомври.

"Това няма да се промени, освен ако други клиенти не дойдат и не кажат, че искат повече петрол", каза той.

Запитан дали на пазара има свръх предлагане, Али ал Наими каза, че "от цената можете да видите от, че е". Той обаче отказа да уточни колко точно са свръх запасите.

"Вие идвате от капиталистическите страни. Знаете как се движи пазара. Какво прави той при всяка стока? Върви нагоре и надолу, нагоре и надолу", отбеляза Наими. Запитан дали се притеснява за цените на петрола, той заяви лаконично: "Виждали ли сте ме някога притеснен?"

Цените на петрола продължават да са в близост до 5,5-годишни дъна. По време на късната азиатска сесия в четвъртък лекият суров петрол с доставка през януари поскъпва леко до 0,74 на сто до 61,39 долара за барел.

Междувременно търгуваният в Европа петрол сорт брент също с доставка през януари поскъпва с 0,40 на сто до 64,70 долара за барел.

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:57 | 14.09.22 г.
fallback